Започна се: Бойко Рашков разпоредил разпит на председателя на Конституционния съд Борис Велчев!

България отблизо

Рано тази сутрин в Главна дирекция „Национална полиция“ на разпит са били извикани двама известни прокурори от близкото минало – Бойко Найденов, който за кратко бе и държавен обвинител №1, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

 

Разпитите се водят от разследващ полицай Чуков в МВР.

По указания, дадени лично от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на разпит в следващите дни е трябвало да бъде извикан и председателят на Конституционния съд Борис Велчев. Става въпрос за проверка по разследване, което е водено в мандата на Велчев като главен прокурор. Подобен разпит би бил прецедент в разделението на властите, но установяването на истината е на първо място. Въпреки че всички разпитвани са се ползвали с функционални имунитети, когато са били действащи магистрати, тези разпити вече са факт.

Евентуален разпит от полицията на председателя на Конституционния съд би могъл да се тълкува и като подсещане на прокуратурата, че трябва по-бързо да придвижва висящите дела, образувани по искане на президента, по които предстои конституционните съдии да се произнесат.

„Разпит на юрист от ранга на проф. Велчев не би бил възможен без личната намеса на служебния вътрешен министър“, категорични са герберски юристи, които не скриха огорчението си, че Бойко Рашков уж подклаждал война между институциите. Само че това не е война на институциите, а начин да се смени порочният модел на управление, който създаде ГЕРБ в последните години.

Извикана на разпит в петък сутринта е била и Бисерка Стоянова – следовател от Национална следствена служба, която е действащ магистрат. След като разбрали тази подробност, от ГДНП поднесли извинения на следователката и обяснили, че е станала техническа грешка. Следователката има имунитет и не може да бъде обект на разследване, без това да е разрешено от Висшия съдебен съвет.

Действията на разследващите полицаи обаче са единственият начин да се започне работа по отдавна затлачени дела от бившето управление, на които не е бил даван ход досега от прокуратурата на Гешев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *