Започна се: Руската армия тръгна към Харков в голямо настъпление

Свят

Руските войски започнаха сухопътна офанзива към втория по големина град Харков рано в петък, като пробиха украинските укрепления близо до граничния град Волчанск и се опитаха да създадат буферна зона, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен източник.

Според друг източник руските войски изтласкват украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница, а украинските сили отстъпват пред това мощно настъпление.

Ръководителят на регионалната администрация на град Волчанск, Тамаз Гамбаришвили, каза в интервю за „Хромадске радио“, че поради рязко засиления руски обстрел властите са започнали доброволна евакуация на жителите на Волчанск и съседните райони, цитира думите му Би Би Си.

„Сега има масиран обстрел на украинските военни укрепления в града. Руските войски използват реактивни системи за залпов огън, артилерия и управляеми бомби.

Той добави, че в резултат на обстрела има много разрушени укрепления, но няма данни за ранени или загинали цивилни.

Украинското военно ведомство коментира съобщенията за влошаване на ситуацията в северната част на Харковска област. По-рано както руски, така и украински военни източници съобщиха, че руските войски са преминали в настъпление от Белгородска област към украинските укрепени пунктове на пътя за град Харков.

Според украинското министерство на отбраната през изминалото денонощие във Волчанско направление руската армия е нанесла въздушни удари с управляеми бомби по украинските укрепления, а в началото на нощта е засилила артилерийския обстрел на предната линия на украинската отбрана.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че украинските въоръжени сили се опитват да спрат руската офанзива в района на Харков.

Ръководителят на областната администрация на Харковска област Олег Синегубов каза, че руските военни са засилили обстрела в северната част на областта и „атакуват град Волчанск“.

Синегубов каза, че обстрелът е продължил през цялата нощ с артилерия, РСЗО и управляеми бомби, а „има и непрестанни опити на ДРГ [диверсионно-разузнавателни групи – Ред.] да пробият границата“.

В петък сутринта няколко руски телеграм канали съобщиха за началото на настъпателни действия на руската армия в района на Волчанск. Някои канали пишат за „пробива“ на руската армия и „превземането“ на някои населени места.

Източник Нюз.бг, Източник: Deepstate

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *