Защо се гаврим с младите, които не знаят откъде изгрява слънцето? Та те са наши рожби! И огледало на…Виж тук:

България отблизо

Една новина взриви социалната мрежа. Новина, която би трябвало да накара мнозина да се замислят, вместо да се хилят и да я сочат с пръст.

Млада хубавица  от Дупница се яви  в шоуто „Стани богат” и очаквано се издъни като кифладжийка. Тя уверено заяви, че слънцето изгрява от Запад, че Анкара е в Гърция и че изкуствен интелект е когато хора се вкарват с връзки в университетите, за да вземат дипломи.

Сайтовете гръмнаха и заклеймиха за кой ли път родната простотия и пълно безхаберие. Започнаха яки подигравки, нарекоха момата кифла, маскирана блондинка и как ли не.

А защо пък не погледнем от другата страна?

Първо подобно предаване трябва да си подбира на кастинг играчите, а не да допуска всеки желаещ. Дали  Александрина не е вкарана там нарочно, за да се внушава непрекъснато на народа колко е прост?

Второ въпросът не беше точно откъде изгрява слънцето, но същите тези сайтове, които сега с настървение глозгат момичето, непрекъснато ни внушават, че всичко хубаво идва от Запад. По тази логика средностатистическият зрител, особени младите, вече тотално са облъчени, че нищо добро не идва от Изток, съответно няма как слънцето да изгрее оттам. Макар че на Александрина й се мярна някакво прозрение за изтока, тя бързо го остави, подстрекавана от Билалов.

Разбера се, че отговорът за изкуствения интелект не е верен, но звучи адски логично. За дамата всички студенти, изкарали дипломите си по втория начин, се с изкуствен интелект, защото просто нямат естествен. Ами че то направо си е вярно!

Участието на дупнишката хубавица в предаването е показателно за много неща в България, за които всички се правят на слепи и глухи.

Какво учат учениците ни? Една осакатена история, една цензурирана литература, толкова пъти преправяни и прекроявани учебници, че накрая и самите учители не знаят какво по-точно преподават.

Колко от учениците изобщо ходят на училище? По предпоследни данни половината.

Какво стана с наказанията, които щяха да налагат на родителите? Едно голямо нищо.

Откъде се самообразоват младежите? От разни сайтове и Фейсбук. А там не пише нито откъде изгрява слънцето, нито столиците на държавите. Набляга се предимно на варианти на „Кама Сутра“ и кавги, които в реала преминават в юмручни схватки, а понякога и в бой с ножове.

Как се влиза в университет? С двойка. Или пратено. Защото висшите учебни заведения станаха повече, отколкото са младежите в България. Тръгна слух, че ще закриват някои филиали, но нищо не се направи по въпроса.

Къде учат студентите? В чалготеките.

Късат ли някого на изпити, карат ли го да повтаря годината?

Е, как, като ще се лишат от таксата му…

България от над 20 години произвежда консуматори, а не хора, научени да мислят.

Само някои учители, въпреки всичко, успяват да се преборят със системата и да изкарат отбор с медалисти по математика, или информатика.

Само няколко процента от младите хора осъзнават, че учението може да им донесе по-добра кариера и съответно пари и развитие.

Останалите я карат по инерция, момичетата залагат на силикон и търсят богати съпрузи, момчетата на незаконни дейности, или примирение с някоя нископлатена работа. Или направо драсват към чужбина, пък там каквото сабя покаже.

Младото поколение отдавна го изгубихме.

С общи усилия.

Държава, общество, родители.

И нищо няма да се промени, докато самите ние не поискаме промяната.

А Александрина я оставете на мира.

Тя е събирателният образ на всеки втори български младеж, минал през родното образование.

Тя може да е дъщеря на всеки един от нас.

Впрочем, знаете ли какво правят децата ви в момента?

Станислава Славова , istinata.net

 

 

Tagged

1 thought on “Защо се гаврим с младите, които не знаят откъде изгрява слънцето? Та те са наши рожби! И огледало на…Виж тук:

  1. Абсолютно вярно! Повечето младежи сега нямат интереси, даже и обща култура! Но те са плод на нашето време, на нашата измислена система на образование и липса на ценности! Аз съм учила в икономически техникум– освен основните предмети, съм учила „право“, „конституция“, „бързо смятане“, „история на комунизма“, „стокознание“ и не си спомням още какво.Имахме представа от много неща! А сега–-дъщеря ми, която завърши „бълг. език, литература и журналистика“ (средно образование) и после университет „българска филология“, се оказа, че не знае какво е „резюме“!!! Ами това е срам…….но за системата!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *