Иван Таков: Ние помним освободителите и никой безродник не може да промени това

България отблизо
Ние помним освободителите и никой безродник не може да промени това. С тези думи председателят на БСП – София Иван Таков се обърна към гражданите по време на официалното честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София. В словото си той отбеляза, че паметта, признателността и благодарността към освободителите – и от османско иго, и от фашизма – няма как да бъдат демонтирани и унищожени.

„Допуснем ли забрава, историята свършва, заяви Иван Таков. – Видяхме безпаметните, безродните на какво са способни – нагло заличават миналото, разчленяват символите на паметта, демонтират историята. Бездарните, посредствените рушат смело – само това могат. Любомир Левчев казва за тях: „Всеки талант е вид смелост. Но не всяка смелост е талант“. Затова бездарието, посредствеността, простащината непрекъснато се крият зад пристъпи на „безумна смелост“. Поетът казва и друго: „Бездарието е фашизъм!“. Но бездарните не могат да изтрият нашата памет. Не могат да заличат нашата благодарност и признателност. Затова днес почитаме героите на нашата свобода“.

 

Иван Таков, заместник-председателите на БСП – София Иван Пешев и Диана Тонова, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет, народни представители и общински съветници от групите на „БСП за България“ се включиха в тържественото честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София. То се състоя на Паметника на Българския опълченец и беше организирано от Сдружение „Александър Невски“. Преди това те поднесоха венци и цветя на паметника на Цар Освободител пред старата сграда на Народното събрание.

 

„Днес отново си спомняме за онзи паметен ден през 1878-ма, когато руските войски, начело с генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко освобождават града ни. Ден по-късно с тържествен марш и високо вдигнати бойни знамена минават по улиците на София. Камбаните на Свети Крал не спират да бият за свободата, за която и хиляди български юнаци, хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци плащат с живота си, припомни Иван Таков. – Покланяме се пред подвига на освободителите. Покланяме се на саможертвата на българските опълченци. На руските, румънските, сръбските, финландските и други чуждестранни воини, военачалници, държавници, дипломати, журналисти, граждани, дали своя принос за Освобождението на София, на България от Османско иго. Благодарни сме и сме признателни!“.

 

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че 4 януари е голям празник не просто на свободна София, а на несломимия български дух, на нашата признателност към Русия и руския народ. „Ние помним кой ни освобождава и от османците, и от фашизма. Помним руските отряди, българските опълченци и всички чуждестранни воини, пролели кръвта си за нашата свобода след петвековното Османско иго. Помним всички герои, които плащат с живота си победата над фашизма през Втората световна война и свободата на Европа. Помним подвига на Червената армия, помним героизма на британци, французи, на всички европейци, които се изправят срещу „кафявата чума“, плащат жестоката цена и спасяват Европа и света от нея, заяви още в словото си Иван Таков. – Тук сме, за да кажем на безродниците, че могат да демонтират паметници, но не могат да демонтират паметта ни. Не могат да ни принудят да забравим. И нови паметници ще построим… Честит празник, граждани на свободна София! Слава на българските опълченци, на руските и чуждестранни воини, платили с живота си нашата свобода!“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *