Иво Инджов прогнозира кои са тайните козове на Радев срещу сглобката

България отблизо
„Ако иска да играе на политическата сцена, то трябва под някаква форма да участва на евроизборите, защото скоро след това надали ще има избори и ще се изгуби спечелената инерция.“ Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика. Инджов беше в Инициативния комитет, който номинира Радев за втория му мандат.

Президентът Румен Радев илюстрираше и въплъщаваше желанието на българите за промяна, да се противопоставят на модела „Борисов“. Хората излязоха да защитят президентската институция, той излезе при хората и вдигна юмрука. През изминалите две години, след като беше избран за президент, доста неща в неговата политическа линия и поведението му се промениха.

 

Според Инджов държавният глава е подходил с ревност при еманципирането на Кирил Петков и Асен Василев като политици.

„Той с едно патерналистично чувство тръгна много остро, с бутонките, срещу новото тогава правителство на Промяната, лидирано от Кирил Петков. Тази ревност, опит да има власт над действията на легитимно избрано правителство, разочарова много от неговите привърженици.“

 

Сега много от критиките на Радев съвпадат с тези на други критици на сглобката, или некоалицията, отбеляза преподавателят, като изтъкна „колаборацията“ на ПП с ГЕРБ и ДПС.

 

„Когато критиката е обективна, а не резултат на субективни нагласи и политическа ревност, разбира се, че тя тежи и трябва да бъде възприемано като такава. С право той върна и внесе конституционните промени в Конституционния съд“, коментира Иво Инджов. Според него „трябва да има дефиниране на правомощията на служебното правителство, но надали и да се стеснява изборът на кадри, които могат да станат министър-председатели“.

 

„Големият проблем в политическата линия на президента Радев идва не толкова от противопоставянето му на едно или друго управляващо мнозинство. Два са проблемите – че той получи много голяма власт, нямаше кой да управлява България заради слабостта на политическите сили; и второ – неговото отношение за агресията на Русия в Украйна. Тези две сюжетни линии – голямата власт и лъкатушещата му позиция по отношение на войната в Украйна са слабостите му във втория през мандат и въобще в самото президентство“, заяви Инджов.

 

По-скоро Радев ще си довърши мандата, но е напълно възможно през оставащия период да бъде направен опит за промотиране на някакъв проект, свързан с президента, направи прогноза преподавателят. По думите му, трябва да наблюдаваме какво ще се случи с движението „Трети март“, което е позаглъхнало.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *