Извънредно! Обиски в три министерства и Агенцията по инвестиции

България отблизо
Войната между правителството и прокуратурата продължава с неочакван развой. Прокурори влязоха в три министерства и Агенцията по инвестиции заради ”златните паспорти” по сигнал на ДПС, съобщи БНТ. В Българската агенция по инвестиции се обискира кабинета на изпълнителния директор Стамен Янев.

Разследващи и прокурори са и в Министерство на правосъдието – дирекция „Българско гражданство“, МВР – дирекция „Миграция“ и Министерство на икономиката.

От Спецпрокуратурата обявиха, че ще направят брифинг в 11:15 ч. по казуса „златни паспорти“.

Припомняме, че ден по-рано от прокуратурата обявиха, че са се захванали с казуса по сигнал на депутат от ДПС. От партията твърдят, че става въпрос за чудовищна схема за издаване на фалшиви документи. „Съдържат се твърдения, че над 120 души, основно китайци, част от които от специалните разузнавателни служби на Китай, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивания от 2015 до 2021“, съобщиха преди дни от партията.

 

Прокуратурата е възложила допълнителни действия на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за инвестиции и дирекция „Миграция“. Четирите институции трябва да проверят всеки един от случаите, описани в сигнала.

 

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата съобщават, че ще информират за казуса президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *