Извънредно: Путин направи много промени в новото правителство на Русия

Свят

Най-знаковата промяна е, че Владимир Путин смени Сергей Шойгу от поста министър на отбраната. Дългогодишният министър на отбраната на Руската федерация се разделя с поста си. Руският президент предлага за министър на обраната Андрей Белоусов. Досега той беше първи вицепремиер, предаде Ройтерс. 

Путин е назначил вече бившия министър на отбраната на поста секретар на Съвета за сигурност на страната. Държавният глава подписа съответния указ, съобщават световни медии.

По-рано стана известно, че Путин отстрани Николай Патрушев от поста секретар на Съвета за сигурност. Новата позиция на Патрушев не е уточнена.

„Путин иска Министерството на отбраната да бъде абсолютно отворено към иновации и нови идеи. Затова той избира Белоусов“, уточниха от Кремъл.

Припомняме, че Михаил Мишустин, който бе назначен, по предложение на Путин, от Държавната дума, отново на поста премиер, предложи депутатите да одобрят назначенията на няколко служители, свързани с отбранително-промишления комплекс на страната, пише руската служба на BBC.

Първи вицепремиер става Денис Мантуров, който в предишното правителство беше министър на промишлеността и търговията и вицепремиер.

Мантуров ще напусне поста министър на промишлеността, Мишустин предложи да назначи на тази длъжност Антон Алиханов, който сега оглавява Калининградска област (в миналото той също е работил в Министерството на промишлеността и търговията).

Първият вицепремиер в първото правителство на Мишустин беше Андрей Белоусов, но той се мести „на новото работно място министър на отбраната“, цитира Интерфакс правителствената пресслужба.

65-годишният Белоусов по различно време е заемал длъжностите помощник на държавния глава Владимир Путин по икономическите въпроси, министър на икономическото развитие на Руската федерация, директор на Департамента по икономика и финанси на правителството на Руската федерация, Генерален директор на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози, 1981-2006 г. работи в Руската академия на науките (до 1991 г. – Академията на науките на СССР). От 30 април до 19 май 2020 г., по време на хоспитализацията на Мишустин с коронавирусна инфекция, Белоусов изпълняваше длъжността временно изпълняващ длъжността ръководител на кабинета.

За министър на външните работи президентът предлага преназначаването на Сергей Лавров. 

През декември 2023 г. Лавров, който по това време беше министър почти 20 години, беше изненадан от въпроса за продължителността на работата му. Главният дипломат на Русия подчерта, че ще служи на Руската федерация, „докато страната има нужда“ от него.

Лавров е на поста от 2004 г., по-дълго от всеки друг на тази позиция след разпадането на СССР. През това време той многократно е сравняван с видни предшественици, например Андрей Громико, когото чуждестранната преса нарича „г-н Не“ за неговите принципни подходи, и Александър Горчаков, който постига голям успех начело на дипломацията на Руската империя. Лавров умее твърдо да защитава интересите на Русия както при затворени врати, на масата за преговори, така и в публичните си изказвания, които постоянно се разделят на цитати в руската и световната преса, а изразите на ръководителя на руската дипломация стават популярни, коментира ТАСС.

Съветът на федерацията трябва не по-късно от една седмица да информира президента за резултатите от разглеждането на подадената кандидатура. Ако бъде одобрен, министърът се назначава с указ на президента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *