Извънредно: Сглобката се счупи! Отиваме на предсрочни избори!

България отблизо

България отива на предсрочни избори! Сглобката са счупи! Това разбра медията ни преди минути.

Причината – преговорите на ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство са пропаднали. Разговорите са приключили преди малко, а до минути неуспехът трябва да бъде обявен официално, тъй като от партията на Бойко Борисов дават извънреден брифинг.

„Още от самото начало се включихме, за да намерим конструктивно решение. За нас България има нужда от стабилно правителство, заяви Мария Габриел на извънреден брифинг.

Усилените преговори протекоха между досегашните партньори в сглобката, съпътствани от мълчание. Двете формации се уговориха да не изнасят информация от преговорите докато не се разберат за всичко.

Всичко това стана на фона на очакваните утрешни събития, когато президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на първата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. Именно тогава ще стане ясно дали Мария Габриел веднага ще върне папката с имена на министри.

„Още след първия кръг преговори стана ясно, че с ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност – пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението. Спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментални различия в това ГЕРБ да бъде пълноправен партньор. За нас спорът е, че първата политическа партия (ГЕРБ) трябва да бъде равнопоставена в управлението“, заяви тя.

„Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера, да има възможност за смяна на министри – това беше категорично отхвърлено. Затова на този етап ние оставаме твърди в линията ни за управлението на страната. Ще върна празен мандат“, категорична бе Габриел.

Ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорим. Ако ли не, връщаме мандата и правителство с този мандат няма да има. Това съобщи преговорният екип на ГЕРБ на извънреден брифинг.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди в началото на седмицата, че днес е последният ден за преговори, а в понеделник или правят правителство или връщат мандата веднага.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *