Извънредно: Учредяват нова служба с нови чиновници за борба с катастрофите, КАТ остава

България отблизо

Нов държавен орган, включващ в себе си всички служби, отговорни за безопасността по пътищата на страната, ще контролира и прави политики за повишаване сигурността на пътя.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след поредното съвещание при премиера на тема пътна безопасност и след трагичната катастрофа, взела 17 жертви край Своге.

По време на заседанието премиерът  от своя страна изригна заради адската катастрофа със 17 трупа, която стана в събота край Своге, и обвиненията, които лидерката на БСП Корнелия Нинова изсипа по негов адрес и по адрес на правителството му.

Дончев съобщи, че с представители на Института за пътна безопасност са дискутирали по какъв начин е редно да се промени целия корпус на държавно управление по темата пътна безопасност. „Всички сме на едно мнение, че промяна трябва да има“, заяви вицепремиерът, цитиран от Канал 3. „Всички служби и функции, които имат отношение по темата – в Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и други ведомства, включително Министерството на образованието и науката (МОН), да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност“, поясни Дончев.

Вицепремиерът направи уточнението, че създаването на подобна структура не означава извеждане на сега съществуващите. „КАТ си остава в МВР“, каза той. Дончев разясни, че основната функция на това звено ще е да упражнява силен контрол на всички останали държавни служби по темата „Пътна безопасност“, за да си вършат по-добре работата. „Звено, което ще има отговорността да прави политики в тази сфера. Буквално от днес започваме техническата работа по темата, за да не губим време и да излезем с конкретно предложение, включително законодателно“, каза още той.

loading...

Tagged

1 thought on “Извънредно: Учредяват нова служба с нови чиновници за борба с катастрофите, КАТ остава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *