Изненада: ЕС моли Русия за повече въглища, митът за „зелената“ енергия рухна!

Свят

Лишената от достатъчно природен газ Европа иска от Русия повече въглища. Това съобщават руските медии, цитирайки източници на Bloomberg. Енергийната криза на Стария континент се разраства все повече като цените на газа се повишиха значително, пише money.bg.

Днес цената на ноемврийските фючърси на газ, според холандския индекс TTF – най-ликвидният европейски хъб, счупи нов рекорд като достигна 1 073 щатски долара за хиляда кубически метра.

„Производителите на електроенергия в Европа са принудени да молят Русия за още въглища, за да облекчат енергийната криза. Защото зимата наближава, а рекордно високите цени на газа намаляват рентабилността“, коментират пред Bloomberg представители на две руски въглищни компании.

Европа до голяма степен е изхвърлила въглищата си през годините в опита да постигне така мечтаното „зелено“ производство на електроенергия. Сега обаче се усеща кризата на доставките и то с пълна сила.

Според прессекретаря на Министерството на енергетиката на Русия, износът на въглища за Европа, включително за производство на електроенергия, няма да се промени до края на годината и ще възлиза на около 48 милиона тона. През първата половина на годината той дори нарасна с 2,4% – до 22,5 милиона тона.

„Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще доведе до огромно увеличение на тяхното търсене, което Русия не може да осигури за толкова кратко време“, заяви главният анализатор на Wood Mackenzie в Хюстън – Наташа Тирина.

Според експерта Европа ще се нуждае от доставки от други страни, например от САЩ. Проблемът е, че и там ситуацията се влошава и е сходна с европейската.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.