Изненада: Ето защо Брюксел е гневен на Виктор Орбан! Не е което си мислите!

Свят

Водачката на френската партия „Национален сбор“ Марин Льо Пен, унгарският премиер Виктор Орбан и множество техни съюзници в Европа обявиха, че правят първите крачки към „голям алианс„, който да изхвърли този ЕС на боклука, предаде „Франс прес“.

Шестнадесетте партии подчертаха в съвместно изявление, публикувано от формацията на Марин льо Пен „Национален сбор“, че това е „първият камък“ в изграждането на алианс за коренна промяна на ЕС, в който националните държави няма да са подчинени на Брюксел, а свободно и съобразно своите интереси ще търсят път към по-добро бъдеще.

Ако „европейските патриоти“ успеят да се обединят, те биха представлявали голяма сила от 115 евродепутати, пише „Фигаро“.

Сред подписалите са Матео Салвини, лидер на италианската антиимиграционна „Лига“; Сантяго Абаскал от испанското движение Vox; и Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“.

„Във време, когато глобалистите, с главен представител във Франция Еманюел Макрон, започват да действат за увеличаване властта на Брюксел, днешното споразумение е първият камък към формирането на голям алианс в Европейския парламент, който да противодейства на такава тенденция“, посочиха те.

В момента партиите не са част от едни и същи групи в Европейския парламент, докато управляващата унгарска партия „Фидес“ напусна през март групата на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата в Европарламента.

ЕС „продължава да следва федералистки път, който опитва да подчини народите на един център в Брюксел, но това неумолимо отдалечава държавите от такъв Евросъюз„, пишат те.

Шестнадесетте настояха за „реформа“ на ЕС, като добавиха, че „най-влиятелните патриотични партии в Европа“ са „разбрали важността“ на обединяването на силите.

Салвини нарече декларацията „харта на ценностите“, която визира ново европейско бъдеще, „основано на свободни народи и държави, а не на бюрокрация и стандартизация„.

„Това е по-нататъшна стъпка към изграждането на голям алианс, солиден, разширен и алтернативен на неолибералното ляво, на данъците и неконтролираната имиграция„, добави той.

Сред другите видни патриотични партии са австрийската Партия на свободата и белгийската формация Vlaams Belang, уточниха от „Национален сбор“.

Активните патриотични партии консолидираха позициите си в Европа през последните години, дори ако имаше колебливи знаци, че популярността им може да отслабва на някои места.

Льо Пен настоя, че декларацията ще формира „основата на обща културна и политическа работа, която зачита ролята на националните държави като основополагащи и самостоятелни единици в един нов Евросъюз. Това ще е „Европа на свободните отечества“, а не на подчинението, добави тя„.

Марин Льо Пен повтори призива си за „дълбока реформа“ на ЕС и заяви, че опитите на глобалистите за „създаване на европейска супердържава нямат бъдеще„.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *