Изненада: На НАТО не му достигат военните за защита от Русия

Свят

Foreign Policy разкри, че НАТО разработва нови военни планове за защита от Русия.

НАТО не разполага с достатъчно военни, за да осигури защита срещу Русия, съобщава списание Foreign Policy.
«НАТО разработва новите си военни планове за защита срещу потенциална руска атака… Но среща трудности с намирането на достатъчно войски», се казва в публикацията.
Отбелязва се, че дори с присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, алиансът няма мощно присъствие на север.
Както пише списанието, този проблем преследва алианса през по-голямата част от историята му. До 2014 г. например в Европа има само около 30 000 американски войници. Тогава Пентагонът се опитвал да създаде впечатлението, че има 10 пъти повече военни.
Според неназован дипломат от една от страните от НАТО алиансът в даден момент е забравил за въоръжените си сили и те се оказали недостатъчни за „голяма криза“.
През последните години Русия обяви безпрецедентна активност на НАТО по западните си граници. НАТО разширява инициативите си и ги нарича «сдържане на руската агресия».
Москва многократно изразява загриженост относно натрупването на сили на алианса в Европа. Кремъл отбеляза, че Руската федерация не заплашва никого, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.
Москва многократно отбелязва, че НАТО е насочено към конфронтация. Както подчерта прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, по-нататъшното разширяване на блока няма да донесе по-голяма сигурност на Европа. Руското външно министерство заяви, че Москва остава отворена за диалог с НАТО, но на равноправна основа, а в същото време Западът трябва да се откаже от курса си на милитаризиране на континента.
Източник Нюз фронт

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *