Изненада: Русия унищожи най-важните оръжия на Украйна!

Свят

На 24 февруари украинските сухопътни сили бяха в относително боеготовно състояние.

Преди началото на специалната военна операция въоръжените сили на Украйна разполагаха с почти две хиляди танка. Тази цифра включва както бойни танкове, така и превозни средства, които са били в бази за съхранение. Към края на септември общите загуби на танкове и бронирани машини достигнаха 5153 единици.

Като се има предвид, че колесните и верижните бронетранспортьори са най-разпространеният тип превозни средства в сухопътните сили на Украйна, може да се предположи, че всичките две хиляди украински танка са вече  унищожени на бойните полета. А заедно с тях и хиляди други бронирани машини, пишат чуждестранните медии.

Според чуждестранни експерти, „липсата на желязо“ – модерни бойни танкове – принудила спонсорите на Украйна да преразгледат стратегията си за подкрепа почти моментално. След изпращането на всички запаси от съветски танкове, за въоръжените сили на Украйна започнали да се доставят леки бронирани машини: британски Husky TSV, френски VAB, финландски Sisu и американски MaxxPro. С тяхна помощ украинските военни се опитали да създадат мобилни огневи групи – малък отряд за пробив на леки бронетранспортьори, към който след „пробиване“ на фронта трябва да се приближат танкове.

Трябва да се знае, че бронираните формирования на въоръжените сили на Украйна са били използвани най-активно само до лятото на 2022 г. След като предимството в полза на руските танкови сили станало очевидно, въоръжените сили на Украйна престанаха да атакуват челно руските войски и преминаха към тактиката на икономично използване на бронирани машини.

В началото тази тактика дава резултат. Значителна част от така наречената „офанзива“ от украинска страна беше извършена изключително на леки колесни превозни средства – бронираните превозни средства Husky TSV, Mastiff, MaxxPro, VAB и Sisu бяха в изобилие в украинските войски. Но Въоръжените сили на Украйна завършват ноември с дефицит и в това направление. Трябва да се отбележи, че украинската страна вече не използва танкове Т-80УД за поддръжка на леки ударни групи – повечето от тези превозни средства бяха унищожени през първите три месеца на специалната операция на Русия в Украйна.

240 полски танка в момента са основната ударна сила на украинската армия. Веднага след като те бъдат загубени в битка или критично повредени, сериозна криза очаква украинските сухопътни сили. В същото време повече от хиляда танка Т-72 и Т-64 все още се намират в складове и бази за съхранение, но тяхното състояние, очевидно, не позволява използването им за бойни действия. Ремонтът и модернизацията на тези танкове е невъзможен – предприятията на украинския военно-промишлен комплекс нямат запаси от части и електроника, редовно са обект на ракетни атаки и не могат да работят пълноценно поради недостига на енергия, причинен от колапса на украинската енергетична система.

Украйна също не може да прибегне до помощта на чуждестранни партньори за възстановяването на машини от този тип – в страните от Източна и Централна Европа вече няма заводи, където това оборудване да бъде модернизирано. Тегло от хиляди тонове метал продължава да ръждясва на територията на Украйна, наказвайки страната за пренебрежението към индустрията и постиженията на СССР, пишат агенциите.

Към това следва да прибавим, че освен танковете, руската армия унищожава и повечето западни ракетни системи. Така че и това важно оръжие на Киев е в много голям недостиг. Заключението е, че съвсем скоро украинските сили вече няма да могат да оказват ефективна съпротива. Ще им остане само глухата отбрана, но такава тактика е обречена още в самото начало на поражение.

Източник Блиц.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *