Изненада: Щефът на Пентагона вече е в България, но няма да се среща с Радев!

България отблизо

Шефът на Пентагона Лойд Остин вече е в България. Той е кацнал във военно-въздушната база на Българската армия в Безмер, предаде БНТ.

Лойд Остин е у нас по покана на българския си колега Драгомир Заков. В рамките на посещението двамата ще проведат среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“, съобщиха от българското отбранително ведомство.

 

Шефът на Пентагона ще е два дни в София, ще наблюдава съвместно учение на полигона, ще говори с премиера Кирил Петков, но няма да има среща с президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Очаква се сред темите, които ще бъдат обсъдени, да са евентуална военна подкрепа от България за Украйна, по информация на световните медии. Вашингтон активно работи с партньори за осигуряване на съветски системи за противовъздушна отбрана за Киев С-300, с каквито разполагат България и Словакия.

Министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с Лойд Остин утре – 19 март. В рамките на разговора, който ще се състои в Министерския съвет, двамата ще обсъдят теми от интерес и за двете страни.

 

Премиерът Петков декларира, че няма да се дават нито ракети, нито каквото и да е друго въоръжение на Украйна под натиск на САЩ, каквито информации дойдоха от чуждите медии.

 

„Никой не е говорил с мен от американска страна да искат нещо като оръжие. Говорим само, че НАТО трябва да има засилено влияние по Източния фланг, за да имат гражданите защита“, подчерта премиерът.

 

„Никой не отива на никаква война, никакви ракети няма да се дават в този момент. Чета по цял ден фалшиви новини във ФБ, с които искат да насаждат страх в хората. България ще продължи да помага на Украйна с пълна подкрепа. Ще изпращаме засилена хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на максимален брой бежанци и засилване на източния фланг съвместно с НАТО“, каза днес Петков.

 

„Нашата основна задача, е да не допуснем българските граждани, нашите стратегически обекти – като ядрената ни централа да останат без адекватна противовъздушна отбрана. Виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях. Ние не тяабва да допускаме това да се случи“, заяви президентът Румен Радев.

Радев обясни и дали ще се срещне с Остин. „Да не забравяме, че това е министърът на отбраната, а не президент и такава среща по протокол не е предвидена. Решават се оперативни въпроси, които са изцяло в компетентността на изпълнителната власт. Очаквам след тази среща Министерски съвет да даде ясна информация“, коментира той.

 

След срещата българският премиер и секретарят по отбраната на САЩ ще направят изявления за медиите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *