Изненади в служебния кабинет на Радев: Ключова фигура от БСП ще бъде правосъден министър, а член на Отровното трио ще е министър…

България отблизо

Изненадата в служебния кабинет на президента Радев се нарича проф. Янаки Стоилов. Той ще заеме поста министър на правосъдието, твърди „Епицентър“.

Новият външен министър пристига от Дания, а друг ще оглави военното ведомство.

Късно вечерта вчера, след като Радев се е обърнал към ръководството на партията за неговата номинация, Изпълнителното бюро на БСП е дало съгласието си един от водещите юристи на левицата да попълни състава на второто служебно правителство на президента. А утре кандидатурата на Стоилов ще бъде одобрена на подпис от членовете на Националния съвет на БСП, каквато е партийната процедура.

Проф. Янаки Стоилов ще е единственият представител на БСП в служебния кабинет. Деница Златева и Весела Лечева, за които се говореше в последните дни, са проиграли своя шанс, защото са дали съгласието си да станат министри преди имената им да бъдат одобрени от ръководството на партията.

Столичната мълва спрягаше за поста правосъден министър съветничката на президента по правни въпроси на президента Иванка Иванова, но явно Радев е решил да заложи на доказан експерт в лицето на проф. Янаки Стоилов.

Проф. Крум Кацаров, един от най-добрите ни гастроентеролози, шеф на Катедра „Гастроентерология, чернодробно-панкреатична хирургия и транспантология” към ВМА ще поеме здравеопазването от проф. Костадин Ангелов. Отказали са се от този пост поканените проф. Дечо Дечев и проф. Коста Костов.

Проф. Велислав Минеков сяда в министерското кресло на културата. Минеков е отявлен критик на управлението на Борисов и върл противник на Вежди Рашидов.

За министър на образованието съгласие вече е дал проф. Николай Денков, шеф на Етичната комисия на министерството.

Христо Бозуков, бивш служебен министър в кабинета на Герджиков, ще поеме земеделието.

Новият външен министър пристига от Дания – посланик Светлан Стоев, дипломат от кариерата, който трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

Още един дипломат от кариерата – доскорошният  представител на България в ООН Георги Панайотов е привлечен за военен министър. Бил е началник на отдела на НАТО в МВнР, а през 2010 е изпратен във Вашингтон, за да стане зам.-шеф на посолството ни. До вчера за този пост се гласеше бившият военен министър Николай Цонев

Все още не е сигурно  дали Бойко Рашков, бивш шеф на следствието и бивш депутат от левицата, ще бъде вътрешен министър.

Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков.

А за министър на туризма е гласена доц. Стела Балтова.

Служебният министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев

Румен Радев ще обяви кабинета си във вторник в 13.30.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *