Илон Мъск изненадващо: Майданът в Украйна е държавен преврат! В Киев побесняха!

Свят

Събитията, които се случиха в Украйна през 2014 г., са държавен преврат, заяви Илон Мъск вчера. „Изборите бяха съмнителни, но няма съмнение, че бяха преврат“, написа той в Туитър.

Поводът за неговите думи е статия на професор Джон Миършаймър, в която той твърди, че свалянето на украинското правителство е изчерпало търпението на руския президент Владимир Путин.

Илон Мъск: Създаването на единно Световно правителство може да доведе до края на цивилизацията.

 

 

 

 

Реакция от Киев

„Свободните общества влияят на държавите чрез диалог/избори. Поробените общества излизат на улицата, за да се отърват от репресивните държави. Това е основата на Свободата. В Украйна никога не е имало преврати, но винаги е имало свободни хора. Спри да четеш руски вестници“, написа в отговор Михайло Подоляк, съветник на украинският президент Зеленски.

Но Подоляк явно не беше обърнал внимание, че Мъск цитира статия на американския професор Джон Миършаймър.

Авторът на статията Джон Миършаймър е професор по политически науки в Чикагския университет, където преподава от 1982 г. Специалист по международни отношения, автор на шест книги и множество статии, както в научни издания, така и във „Файненшъл Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Икономист“ и др.

 

 

Хронология

В края на 2013 г. в центъра на Киев започнаха протести, чиито организатори обвиниха украинския президент Виктор Янукович, че отказва да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. В хода на продължилия месеци митинг радикалите издигнаха палатков лагер, превзеха няколко административни сгради и влязоха в открита борба с органите на реда.

Конфронтацията кулминира в събитията от 18-20 февруари 2014 г., когато имаше и стрелба от неидентифицирани снайперисти. Около 100 души загинаха, като жертви имаше и сред войниците от специалните части.

През нощта на 22 февруари протестиращите превзеха правителствения квартал и държавният глава беше принуден да напусне Киев. Радата прие резолюция, в която заяви, че Янукович се е оттеглил от упражняване на конституционни правомощия, въпреки че той заяви, че не възнамерява да подава оставка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *