Индийският външен министър: Европа работи срещу Русия и срещу Индия!

Свят

„Мога да ви дам много примери за държави, нарушили суверенитета на друга държава. Ако попитам къде е стояла Европа в тези случаи, ще получа като отговор дълго мълчание“, заяви индийският дипломат номер едно по време на двудневното си посещение в Австрия. Оценките в областта на външната политика се правят според дългосрочните интереси и според това, кое е добре за света“, посочи индийският външен министър.

Специално за БТА от Цветана Делибалтова

В късната новинарска телевизионна емисия снощи бе излъчено интервю с  министъра на външните работи на Индия Субрахманям Джайшанкар, който вчера постигна договореност с австрийския си колега Александър Шаленберг за споразумение между двете държави за партньорство по въпросите на миграцията и мобилността. Желанието на Индия да се допуска единствено легална миграция е от полза за световната икономика, от полза за австрийската икономика.

В телевизионното интервю индийският министър защити позицията на своята страна за войната в Украйна и не пожела да осъди Русия, което днес отбелязват австрийски медии. Според Джайшанкар изходът от войната се намира в диалога и дипломацията. Същевременно той отправи критика към Европа заради въздействието на санкциите върху държави като Индия.

„Мога да ви дам много примери за държави, нарушили суверенитета на друга държава. Ако попитам къде е стояла Европа в тези случаи, ще получа като отговор дълго мълчание“, заяви индийският дипломат номер едно, чието двудневно посещение в Австрия завърши  вчера. Оценките в областта на външната политика се правят според дългосрочните интереси и според това, кое е добре за света. Във всеки случай конфликтът „не е в интерес на никого“.

Фактът, че от началото на войната Индия е увеличила пет пъти своя енергиен внос от Русия Джайшанкар обясни с действията на Европа: „За същия период Европа е внесла шест пъти по-големи количества, отколкото Индия.“

И по-нататък: Европа е успяла „да съкрати своя внос по начин, удобен за Европа“, заяви външният министър, посочвайки дохода на глава от населението от около 60 000 американски долара. В Индия доходът е 2000 американски долара на глава от населението. „И аз имам нужда от енергия и не съм в състояние да плащам високи цени“, отбеляза той. Цената на петрола се е удвоила и поради факта, че Европа купува петрол от Близкия Изток, цените се покачват. „Тези мерки на Европа упражняват натиск върху глобалните петролни пазари и върху нашия внос“, констатира  Джайшанкар.

Източник: БТА

Tagged

1 thought on “Индийският външен министър: Европа работи срещу Русия и срещу Индия!

  1. Нормално е между 1,5 млрд-ното население на Индия ,да има и такива мнения.Вярно е ,че Европейската политика силно се влияе от САЩ,но това предстои да се промени ,ако се вярва на Макрон за създаване на Европейски военни сили.Но реално Индия спечели от конфликта ,заради падането на цената на руския петрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *