Иран РАЗКОСТИ САЩ: Ще ви смачкаме с юмрук!

Свят

Амирали Хаджизаде, ръководител на аерокосмическата дивизия на иранската Революционна гвардия, заяви пред Иранската държавна информационна агенция, че Техеран е способен да смачка американските кораби-самолетоносачи.

„Самолетоносач, на който има най-малко 40 до 50 самолета и 6000 събрани военни, беше сериозна заплаха за нас в миналото, но сега … заплахите преминаха към възможности. Ако американците направят необмислен ход, ще ги ударим право в лицето. „, каза Амирали Хаджизаде. Той припомни, цитиран от news.bg, че милиони долари могат да бъдат „разпръснати“ във въздуха само с една ракета. 

Неговите думи идват скоро след като иранският лидер аятолах Али Хаменей предупреди американския президент Доналд Тръмп, че изпратеният в Персийския залив американски флот ще се сблъска с „десетки ракети“, ако „се опита да предприеме някакво нападение“.

Тези заплахи увеличават перспективата от пряко взривоопасно военно противопоставяне в региона на Близкия изток. Иран вече отхвърли информацията за дислоцирането на самолетоносача като част от психологическата война.

Имат ли право иранците да реагират така? Несъмнено имат. Защото влизането на американски самолетоносач в Персийския залив си е явно предупреждение към Иран да изпълняват заповедите на Вашингтон и заплаха, че ако не го сторят, ще има последствия, които няма да им харесат. Само че Иран, също като Северна Корея, не е от страните, които изпълняват заповеди от САЩ. Те имат ядрено оръжие, поддържат висока бойна готовност и държат на своя суверенитет, въпреки многобройните американски санкции, които пречат на страната да се развива мирно и спокойно.

Но макар и под санкции, те предпочитат да са независима държава, а не колония, защото ценят свободата много повече, отколкото няколкото пробити американски долара, които ще им се подхвърлят от време на време, ако бяха зависими от Белия дом.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *