Искри в ефира! Партиите се сблъскаха в безпрецедентен дебат, народът отсвири всички

България отблизо

По bTV се проведе отборен предизборен дебат. Заключителният политически сблъсък между участници от двете коалиции, които според социологическите проучвания се борят за първото място –  „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ – СДС, бе изключително горещ.

Представителите на двете партии коментираха най-важните теми в страната в момента – финанси, инфлация, бюджет и икономически мерки, войната в Украйна и енергийната криза, социални и здравни политики, заявки за коалиционно управление и съставяне на редовен кабинет, основни приоритети в програмите.

 

Участие в дебата взеха Томислав Дончев, Делян Добрев и Десислава Атанасова от страна на ГЕРБ – СДС и Лена Бориславова, Георги Ганев и Искрен Арабаджиев от страна на ПП-ДБ.

Златимир Йочев попита ПП как ще се справят с мерките срещу високите цени и инфлацията и даде думата на ПП:

„Инфлацията е теговина за бизнеса и битовия потребител. Предлагаме план от 5 стъпки. Земеделието е поставено в трета глуха. България може да произвежда сама много продукти и след една лоша земеделска политика не е в добро състояние и хората страдат“, каза Бориславова.

„Зависи човек как гледа инфлацията – исторически е най-висока в последния век у нас, но гледайки Европа само в Румъния е по-ниска от тук. Инфлацията е концентрирана в хранителните продукти и трябва да се развие производството, да се намалят разходите и българите да имат достъп до конкурентна среда“, допълни я Ганев.

От ГЕРБ взеха думата:

„Ще стигнем до регулаторите. Майка ми има рожден ден, да я поздравя, че не можах преди предаването. Инфлацията не е статистически показател. Няма да спорим и да вадим данни къде е България в инфлацията – една от причините за домашната инфлация е късната компенсация. Наред с инфлацията втори проблем са идващите години на дефицити, няма държава, която се развива стабилно напред, генерирайки нов дълг“, каза Дончев.

„Не 5, а 50 мерки да ни предложат от ПП, не могат да овладеят инфлацията. Те няма да се справят. Бяхме петата най-ниска инфлация, а сега сме на 22 място. Не вярваме, че ще се справят с инфлацията, но ние сме доказали, че можем. 10 последователни години инфлацията бе по-ниска от тази в Еврозоната. Заради Промяната имаме втори проблем с влизането в Еврозоната – дефицитът. Той трябва да е под 3%, а според Велкова е 6,8%. Благодарение на колегите се отдалечаваме, а не приближаваме“, каза Добрев.

„Очевидно с г-н Добрев гледаме различни данни за инфлацията. Само една година е била по-ниска от тази в Еврозоната. Що се отнася до бюджета – нали знаете, че има дълг и дефицит, които не пречат на икономическото развитие“, заяде се Ганев.

Дончев сряза колегите си от ПП и заяви, че искат да скрият от българите колко бързо вдигат дълговете на страната.

Според Искрен Арабаджиев проблемът е в ниските заплати. Той извади линия, с която показа и колко „тънки са магистралите“ у нас и ги сравни със заплатите.

„Тези 6 см. тук са липсващ асфалт. Това са 300-те милиона, които трябва да се дадат за ремонт“, каза той, показвайки прословутите линии на ПП.

„Дали липсва асфалт не е сигурно, защото е твърдение на министър-археолог“, отговори Дончев.

„Качеството на пътищата е показателно“, заяви Лена Бориславова.

„Стига сте ни ползвали за универсална индулгенция. Като не ви хареса регулатора, защо не си избрахте друг. Защо не си избрахте нова комисия“, ядоса се Томислав Дончев.

„Защото нямаме право по закон, гласуван от вас“, отговори Ганев.

Добрев определи ваденето на линията като „цирк“ и попита Ганев дали има Facebook. Там хората пускали снимки колко струва млякото у нас и в чужбина.

„Въпросът е важен, защото липсват магистрали и липсва същата 1/3 от заплатите“, каза Арабаджиев, вдигайки отново линията.

bTV пусна репортаж с анкета, където различни хора казват какво не им стига, какво трябва да се промени и какво очакват от управляващите.

„Нито един доволен човек нямаше в анкетата и няма да срещнем доволен човек по улицата, защото хората казват, че си броят стотинките“, заяви Атанасова.

„Това са 164 дни, а не 12 години, г-жо Атанасова. Стигнахме до статистиката. 12 години бяхме последни по доходи в Европа“, обърна се към нея Лена Бориславова.

Добрев отново каза, че само и единствено ПП са виновни за инфлацията.

„Инфлацията нарушава критериите за Еврозоната. 1-2 месеца след стъпването ви във власт и 8 месеца преди войната. Само вие сте виновни за инфлацията и е два пъти по-висока от целевата инфлация“, категоричен е енергийният експерт от ГЕРБ, а Атанасова допълни, че именно ПП закъсня с мерките.

Арабаджиев попита колегите си от ГЕРБ защо България все още не може да достигне Румъния по доходи.

Приятелски съвет към колегата – един политик, който от телевизора обяснява колко добре живеят хората няма да успее. Не им пълните хладилника“, отвърна Дончев.

ПП и ГЕРБ коментираха и енергийната криза.

„Не умряхме от студ зимата, да, цените бяха високи, но имаше компенсации, които заедно приехме парламента, дами и господа. Преведохме гражданите и бизнеса, дори отбеляза ръст в редица показатели и така трябва да се развиваме. Не да сме зависими и да казваме, че ако не строим газопроводите на чужди политици, значи няма да стане“, поде Лена Бориславова.

„Не знам колко време сте изкарали в МС, но е време да научите някои неща. Газопроводът е български. Ако нямаше тази тръба нямаше да имаме газ“, скастри я Дончев.

„Искам да говорим за газопровода. Вместо да се изгради скорострелно гръцката връзка, това на което посветихте времето си, с много процедури и нарушение на правила и закони. Това сочи доклад на МС“, обясни още Бориславова.

„Преди повече от 10 години бях министър, но това което имаше предвид президента е, че по времето на ПП се купи газ без търг и конкурс. Заради посредниците се оказа, че купуваме руски газ с 30% надценка. Вече има прокурорска проверка и привлечен министър като обвиняем за тази далавера“, заяви Добрев.

„Не е хубаво да се хвалите, че сте били министър на енергетиката, защото първия ви кабинет падна заради цените на тока. Само по време на кабинета Петков домакинствата плащаха по-ниски цени“, подхвана Арабаджиев.

Представителите на двете партии се обединиха около идеята, че България трябва да помага на Украйна с въоръжаване.

„Все още не е ясно спасихме ли Украйна или не сме изнесли нито един куршум. Искам да поздравя групата на ПП и ДБ, която все пак подкрепи решението ни и с обща позиция отстояхме грижата за жертвата срещу агресора Русия. В този смисъл е спекулативно да се говори, че България ще изпраща войници на фронта и се надявам, че с общи усилия от нас и вас, ще се докаже, че сме взели правилно решение“ , каза Атанасова.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *