И Бахмут падна: Украинските останки се изтеглят от града!

Свят

Въздушното елитно подразделение „Птичките на Маджар“ получи заповед да се изтегли от Бахмут, Донецка област. Въпросът е ще има ли как да се изнесат, тъй като почти всичко вече е под контрола на руската армия. 

Заповедта е на висшето командване и бе съобщена от началника на дивизията Роберт Бровди Маджар в „Телеграм“.

„Тази нощ „Птичките на Маджар“ получи бойна заповед незабавно да напусне Бахмут. Преди всичко съм военен и няма да коментирам заповедите на командването на отбраната на Бахмут“, казва той.

Припомняме, че от няколко месеца се водят ожесточени боеве за Бахмут, който се намира в Донецка област. Министерството на отбраната обяви, че обстановката там е тежка.

Украински военни съобщиха, че въоръжените сили на Украйна в Бахмут търпят тежки загуби – по една-две роти на ден. Градът трябва да бъде напуснат, казва боец във видеообръщение, публикувано от украинското издание Strana.ua.

Командир с позивна „Маджар“ и колегите му оцениха ситуацията в града и стигнаха до извода, че е необходимо да го напуснат и да чакат боеприпаси.

„Бахмут вече се превърна в някакъв идол, Бахмут е крепост. Разбира се, уважавам това, но ако крепостта е разрушена, тогава трябва да подготвите позиции и да се върнете назад. Защото всеки ден губим рота, две роти, батальон. Цял батальон за седмица,” описа загубите украинския боец ​​от въоръжените сили.

Според военнослужещите от въоръжените сили на Украйна поддържането на контрол над града не си струва подобни жертви.

„Моето виждане за ситуацията е следното: не си струва. Трябва да подготвим позиции, да се върнем назад, да изравним предната линия и да се надяваме, да чакаме боеприпасите”, казва един от военните във видеото.

По-рано украинските военни казаха на британски журналисти, че остават в Бахмут с надеждата да го защитят. Според тях градът, който всъщност е обкръжен от руските войски, е близо до пълно унищожение.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *