И бъдещето на България излезе на протест. Борисов е в капан!

България отблизо

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и техни колеги от други висши учебни заведения се събират на протест пред Ректората, за да изразят своята позиция срещу разпада на правосъдната система през последните години.

Важно е към стотния ден на протестите едно студентско движение да даде тласък на протеста, да покаже, че студентите в България не спят и не са безразлични към случващото се у нас, обясни пред БНР един от протестиращите студенти. Идеята по думите му е да се даде нова енергия на протеста.

Студентите не искат да се правят паралели и да ги сравняват с „Ранобудните студенти“ от предишните големи протести преди 7 години, но признават, че целите и задачите им са същите. „Целим промяна, а не подмяна.“

„С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция – този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата“, отбеляза протестиращият студент в предаването „Преди всички“.

Дали и младежите ще бъдат наречени простаци и лумпени, предстои да видим.

Днес пред сградата на националната телевизия отново се събраха протестиращи и направиха алтернативно на известното предаване издание.

Организаторите от ГД „Боец“ бяха поканили алтернативни на традиционните говорители в БНТ, които коментираха протестите, корупцията в страната и върховенството на закона.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ също взе участие във въстанието.

„Не искаме силните да ни налагат правила, а паразитите да ни крадат.
Господа, спрете да се правите на прости. Ние искаме правила, които да се спазват от всички.“

На трибуната са студентите, които организирано заявиха подкрепа за протеста. Те заявиха, че са площада от ден 1-ви, но от вчера вече са категорични, че искат заедно и обединени да покажат, че младите хора в България искат промяна.

Евродепутатът Рамона Стругариу също се включи в протеста онлайн. Ето какво каза тя:

 

„Въпреки, че нямам възможност да съм с вас искам да ви кажа

Победата която постигнахме в Брюксел е победа на всеки един от вас, който е площадите през последните дни.

 

Никога не смятайте и не превръщайте политиците в герои, защото те не са герои. Те са там за да си вършат работата и тази работа е за хората.

 

Политиците, които ви представляват трябва да са сигурни и отговорни за да имате независимо и работещо правосъдие. Те не трябва да се бъркат в работата му, но да са сигурни, че гражданите на страната получават правосъдие. Те трябва да се грижат за хората, а не да пълнят собствените си джобове.

 

Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще.

Румънците бяха на улиците почти 2 години преди да успеем да променим нещо, но ние устояхме и успяхме.

Когато за първи път имахме възможност да направим нещо бяха изборите за европейски парламент. Тогава хората отидоха и гласуваха за промяна.

 

Вие трябва да защитавате вашите свободни медии и трябва да гласувате. Само по този начин ще имате наистина демократична държава.

Винаги ще имате глас в Европейския парламент и ние сме тук,за да защитаваме това, което вие защитавате по улиците.

 

Но помнете, че вашия силен глас е важен. Не подкрепяйте тези които лъжат, мамят и крадат. Гласувайте за честни хора, а не такива, които не уважават страната ви.

Имате нужда от нова политическа партия и нов лидер. Ако няма такива създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете ги от тези, които са на площада. Вярвам ви. Вярвам във вашата сила, във вашата чест и вашата устойчивост. Ще победите.

Ние ще бъдем на ваша страна, за да живеете в държава, в която мечтаете да живеете. Ще бъдем до вас.

 

Бъдете силни. Законността и демокрацията не са неща които подлежат на преговори. Покланям ви се от Брюксел и се надявам скоро да бъда сред вас.“

На трибуната на протеста застана още един евродепутат – Пол Танг.

„Ако са застанали на пътя ни – да се махат!

Европарламентът прие резолюция, която указва пълна подкрепа на българските граждани в тяхното право за протест и защита на мирната и законова държава.

Докато вие сте на улиците в София и в други градове на страната и света ние също се борим в кабинетите си, в които водим усилени преговори за това, че не трябва Европейскят парламент да дава финансиране на корумпирани държави, на държави, в които няма свобода на словото.

Вашата битка е и наша битка. Нека се борим заедно, за свобода, за демокрация и за върховенство на правото.“, заяви той.

Представител на българите в Брюксел разказа за инициативите и подкрепата, която сънародниците ни в белгийската столица неуморно оказват на протестиращите в България.

„Тук съм тази вечер, за да ви покажа, че Европа ви вижда, че тя не е сляпа. Вижда вашите проблеми. Вие сами трябва да се справите с тях, но ние ще ви подкрепим.

В моята страна Хърватска също има огромна корупция. Искам да си направя много снимки с вас тук днес, за да покажа на моите сънародници, че могат също да въстанат. Това е обща битка. Корупцията не е само Хърватски проблем, не е само Български проблем. Корупцията трябва да спре навсякъде.

 

Знам, че искате нормален живот, за вас и за децата ви, знам, че искате правосъдие. Борбата е наша. За съдбите ни.“, заяви от трибуната на протеста евродепутатът Иван Вилибор Синчич (Ivan Vilibor Sinčić), който излъчваше на живо в личната си страница във Facebook.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *