И Китай се опълчи на САЩ! Готви се за война!

Свят

Съединените щати посягат на суверенитета и териториалната цялост на Китай. Това съобщи днес, 4 ноември, официалният представител на китайското министерство на отбраната Тан Кефей, като подчерта, че Вашингтон рязко изостря ситуацията, като нарушава мира и стабилността в Тайванския пролив, предава Фокус Нюз.

„Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) непрекъснато се готви за война на фона на провокативните действия на Съединените щати, които все повече се опитват да използват Тайван за сдържане на КНР“, заяви той, като увери, че китайската армия „решително ще пресече всякакви опити за осигуряване на така наречената независимост на острова.“ (Тайван), както и действията на сепаратистите, намесата на външни сили във вътрешните работи на Китай.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва името, знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин това е една от провинциите на КНР.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *