И Полша се ОТКАЗА от ЕВРОТО! А Борисов се готви да УНИЩОЖИ България! Вижте ЗАЩО!

Свят
ПОЛСКИЯТ ПРЕМИЕР МАТЕУШ МОРАВЕЦКИ

Една от най-големите икономики сред бившите социалистически страни – Полша, се отказа от влизане в така наречения валутен съюз.

Полският премиер Матеуш Моравецки даде интервю за изданието wSieci цитирано от money.bg, в което разби на пух и прах приказките за това, колко ще е хубаво да влезем в еврозоната. И да ликвидираме националните си валути, за да приемем еврото. Чиято съдба, и без това е много несигурна.

Но да видим какво казва полският премиер!

Всяка страна, твърди Матеуш Моравецки, която иска да се присъедини към еврозоната, трябва да изпълни едно важно условие, без което не може. Много съм се занимавал с този въпрос, дори и от научна гледна точка, обяснява своето виждане премиерът, и знам, че дадени държави могат да създадат единна валутна зона, само ако имат сходно икономическо ниво в най-широк смисъл на думата.

Затова, признавам, продължава Моравецки, че имам големи резерви спрямо евентуално присъединяване на Полша към еврозоната, които са от чисто прагматично естество, без присъствието на никаква политика.

Ние и германците, ние и холандците, изобщо не сме на такова сходно ниво, твърди полският министър-председател. Затова, в случай на някаква икономическа криза, липсата на плаващ валутен курс и други валутни инструменти, могат да ни донесат големи проблеми.

Дори и да няма икономическа криза, пояснява той, по-мощните икономики в този валутен съюз ще изсмукват като прахосмукачки ресурсите на държавите с по-слаби икономики. И по този начин, само за няколко години, икономиките на държавите-сателити ще рухнат.

Преди голямата рецесия през 2009 година, разказва премиерът, Полша запази промишленото и земеделското си производство, благодарение на интервенциите на полската централна банка с валутните инструменти, с които разполагахме. И то само защото не бяхме в общ валутен съюз и сами вземахме решенията какво точно трябва да се направи и как да се държи нашата национална валута в условията на криза. Ако бяхме в еврозоната обаче, нямаше да имаме тази привилегия. Защото там всичко се определя от Европейската централна банка.

Нещо повече. Собствената национална валута е много важен елемент от икономиката. И от националната сигурност, твърди полският премиер. Затова, да влезеш в еврозоната, не е въпрос на желание или политическо решение. Трябва наистина да си подготвен. Тоест, икономиката на страната ти трябва да е на сходно ниво с икономиките на останалите държави-членки на валутния съюз. Иначе страната ти ще загине безвъзвратно.

Такива са разсъжденията на полския премиер, който заяви, че се е занимавал и научно с възможността за смяна на националната валута с някаква друга. Но не такива са приказките на Борисов и неговият пудел Горанов.

Точно обратното. Борисов каканиже колко ще е хубаво, ако ликвидираме лева и приемем еврото. А неговият финансов министър , през главата на народа, пише прошения до Брюксел, в които коленопреклонно моли, но не от свое име, а от името на българския народ, да ни приемат в еврозоната.

Тоест да ликвидираме нашата национална валута – лева, и да я заменим с евро. И изобщо не го вълнува фактът, че от една такава смяна, държавата ни напълно ще банкрутира. Ресурсите и парите ни ще потънат в дълбоките джобове на западните капиталисти. А народът ще умира от глад, болести и недоимък.

И още нещо. Дори младите хора, които все още се намират в България, ще се разбягат на всички посоки. В родината ни няма да остане жив българин. И ще останат само роми, турци и арабски джихадисти.

България, която не можа да бъде убита от приемането й в Евросъюза, сега ще бъде ликвидирана чрез приемането й в еврозоната.

Такава съдба ни готвят Борисов и Горанов.

Хайде после, не вярвайте на слуховете, че „бащицата“ си купил някъде остров. Ами ще си купи, разбира се. И той се готви да бяга от България. След като я разруши напълно.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

6 thoughts on “И Полша се ОТКАЗА от ЕВРОТО! А Борисов се готви да УНИЩОЖИ България! Вижте ЗАЩО!

  1. Господин Македонски, осъзнавате ли, че валутният ни борд, които е ФИКСИРАЛ лева за еврото, фактически е отнел паричния ни суверенитет по същия начин, по който и еврозоната би го направила. Ние нямаме никакъв контрол върху националната си валута от вече 21 години! Защо никой в България не говори за валутния борд? Много смешно, но и трагично е да се оплакваме за еврозоната, докато в същото време ние сме в нея още от самото й създаване… В т.2 от прогрмата на България на труда и разума – БТР сме записали: „Незабавно премахване на 20-годишната концесия върху българския лев – задушаващия ни валутен борд, който фактически превърна Европейската централна банка в издател на националната ни валута. Българският лев ще е наш държавен монопол, свободно търгуващ се на международните валутни пазари при плаващ курс, както са валутите на повечето държави в света днес.“

    1. Да във валутен борд сме и да лева е фиксиран за еврото на 1.96. НО ние можем да останем в борда неограничено време или да излезем от него. Излизането ще е или като си оставим лева или като минем на евро. И в двата случая точно в този момент 08.07.2018г. а и в близките години това не ни устройва. Защо ли? Ами когато падне борда и лева не е вързан за еврото по предварителни прогнози курса ще стане около 2.50 лева за 1 евро. И тогава г-н Марков докато влзем в еврото – минимум 2 години какво ще стане с стандарта на живот в България. При 1.96 сме „цъфнали и вързали“, а при 2,50 за 1 евро?

  2. Приемаме еврото…при какъв курс? Отдавна се подмята, че „левът бил надценен“….Може би малкото добри неща на т.н. „борд“, е че се фиксира курса. Никой не казва какви ще са ни „вноските“ за „стабилизиране на еврото“??? Какво стана с цените в Германия след като приеха еврото? Каквото беше в марки, стана в ….евро. Помислете само защо толкова държави не са го приели???

  3. Е много сте жалки и смешни с тези елементарни списвания. Баси журналистиката и баси аудиторията 🙂 Потрес!!!

  4. То, ние трябва да затрием Борисов и неговите протежета, а не да чакаме той да затрие България!!! До сега трябваше да го сторим!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *