Каква ще е съдбата на Паметника на Бузлуджа-вижте тук!

България отблизо

Един от най-коментираните обекти в България за 2017 година – паметникът на Бузлуджа, както е популярен сред населението, може да бъде превърнат в един от 12-те застрашени културни обекта на територията на Европа. От няколко дена електронните издания на „The Guardian“ и „National Geographic“ засилено коментират факта, че обектът е изоставен повече от три десетилетия и се саморазрушава.  От двете водещи издания научаваме, че европейската неправителствена мрежа „Европа ностра“ ще даде рамо на проект, дело на млада българска архитектка Дора Иванова. Проектът е за саниране на конструкцията и последващото и превръщане в действащ музей. Новият проект е представен  чрез новосъздадената от нея фондация „Проект Бузлуджа“ и се очаква да попадне сред седемте обекта, които да бъдат посетени през март от експерти на „Европа ностра“, както и на експерти от Европейската инвестиционна банка. Те ще направят анализ на състоянието  на обектите и ще дадат становище.

„Ние настояваме заинтересованите да обединят усилията си и да спасят паметниците. Те са част от нашата споделена история и трябва да бъдат запазени за бъдещите поколения!“, заяви изпълнителният директор на мрежата, французинът Граф Дени дьо Кергорле за „The Guardian“.

И двете големи електронни издания са дали линк към страницата на фондация „Проект Бузлуджа“.  Там всеки може да се запознае с историята на този величествен паметник, дело на арх. Георги Стоилов.

Поздравления за инициативата на тази млада българка!

Нека запазим за историята този величествен монумент, защото е започнал силен процес на саморазрушаване, а се говори, че в интернет върви нелегално продажба на парчета от този обект, независимо, че е държавна собственост.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова съобщи, че съвсем скоро ще бъде назначена охрана на Бузлуджа с цел да се спре вандализма.

Да запазим историята такава, каквато е – хубава или лоша, това е нашето минало!

А изводите – всеки си ги прави сам !

Автор Ели Комитска,  istinata.net

 

Tagged

3 thoughts on “Каква ще е съдбата на Паметника на Бузлуджа-вижте тук!

  1. Госпожо Комитска ,Хубава статия сте написала за паметника на връх Бузлуджа..
    Според мен някога бай Тошо нареди да се построи този паметник за да се докаже колко велик е комунизма. Ако се погледне от далеко скъпият до сърцето на всеки българин паметник на Шипка почти не се забелязва . Но чинията на комунизма се вижда от цялото Карловско поле . Комунизма си отиде , отиде си и този паметник . Аз бях на Шипка преди 6 години .Ако бях сам щях да си поплача за славните опълченци и падналите руски войници. Не бях ходил до Бузлуджа , .Отидох и какво да видя ,това беше преди 6 години ,пълна разруха , ограбен каквото е могло да се откраде- покрива от медна ламарина . Изпитах страх да не падне някоя отломка и да ни осакати или убие някой . Отново видях лицето на комунизма в този паметник . Направих сравнение с двата паметника – Шипка и Бузлуджа. Как е строена Шипка , всички материали , камъни пясък , вар и др. са изкачвани по коларски път с волски каруци . Какви са били тези велики майстори ???Поклон и пред тях .
    За какво ви пиша ??? В статията казвате че трябва паметника да се санира . Санирането е като да хвърлиш един шарен чаршаф върху дръгливо магаре , за да не го гледат гостите. Самият паметник е много , ама много опасен за посетителите .Не трябва да се санира паметника , а да се направи основен ремонт . Бихте ли ми казали как ще се направи санирането на конете пред входа на паметника . Та от тях е останало само арматурата . Запомнете че ако не се направи сериозен основен ремонт от квалифицирани специалисти ще има жертви на това място . Ако мен питате по добре е и по евтино ще излезе ако се направи нов паметник( Ако има въобще нужда от такъв) долу в Карловското поле или на друго място , а този се доразруши и се разчисти върха , да поникне след време трева и да няма и помен от боклука които е оставен . Комунистите и без това си провеждат празника долу пред хижата на импровизиран подиум скован от дъски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *