Каракачанов полетя към САЩ. Ще договаря лично още самолети за милиарди

България отблизо

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов замина на работно посещение в САЩ в периода 3-10 октомври 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

 

Министър Каракачанов ще бъде посрещнат лично от американския военен министър Марк Еспер в Пентагона. За първи път в историята на двустранните ни отношения със САЩ български министър на отбраната ще разговаря със своя колега в Пентагона

 

Акцентите на дискусията между двамата министри ще бъдат подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България, плановете за модернизация на българските Въоръжени сили, както и регионалните аспекти на стратегическата среда на сигурност, включително бъдещите планове на САЩ относно структурата на силите им.

Посещението е планирано в контекста на усилията на двете страни за задълбочаване и разширяване на двустранното отбранително сътрудничество съгласно рамката на стратегическото партньорство, оповестена от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп (25.11.2019 г.).

Пътната карта има за основа и надгражда Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) от 2006 г., като задава рамка за непрекъснато развитие на способностите и готовността на българските Въоръжени сили чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната с хоризонт 2030 г.

Предвидени са и срещи с представители на ръководството на Държавния департамент, както и с директора на Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната (DCSA) и срещи в Сената на САЩ.

След приключване на срещите във Вашингтон, българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще бъдат проведени срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси, както и с губернатора на щата. Посещението в Нешвил е израз на отличното сътрудничество между Министерствата на отбраната и Въоръжените сили на двете държави по линия на Програмата за партньорство с Националната Гвардия на щата Тенеси.

Програмата за партньорство започва по инициатива на Националното бюро на гвардията на САЩ през 1993 година.

В рамките на 25-годишното партньорство с Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси са проведени над 550 мероприятия.

През последните години усилията на двете страни са насочени към изграждане на способности, свързани с оперативната съвместимост; развръщането на Сухопътните войски; военната-медицина; повишаване на способностите на силите за специални операции; въздушни операции; логистика; киберсигурност и др.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *