Каракачанов: САЩ ни изненада! Иска още половин милиард за самолетите. Ще се наложи да теглим заем!

България отблизо
Исканата от САЩ цена за изтребителите F-16 Block 70 е по-висока от очакваното и то неоправдано. Това призна вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.
Още преди седмица той обяви, че преговорите с американците нямат особен напредък и че основната цел на българския екип е да постигне по-добра цена за самолетите. Той не изключи възможността преговорите да се прекратят и да се премине към офертата на шведите от СААБ.

 

Когато ви кажат, че нещо струва 5 лева, а то реално струва 3 лева, нормално е да кажеш:“Момчета, няма логика, откъде идва тази цена? На пазара всеки се опитва да спечели”, коментира Каракачанов пред Нова тв. Той отказа да спомене конкретно за какви суми и какви цени става дума и уточни, че преговорите въпреки всичко продължават.

 

Според информация на Медиапул обаче разминаването между двете страни е сериозно. В бранша се говори за над половин милиард лева.

 

Именно заради тези разминавания е малко вероятно да се стигне до договор с американското правителство през юли, каквито бяха предварителните намерения на кабинета.

 

Каракачанов опита да обясни как и откъде цената може да бъде намалена. Не става въпрос че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета – да му отрежем ракетите, въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски, уточни военният министър. И даде за пример езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално, зачуди се Каракачанов.

 

Има подобни такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъде плащано от българския данъкоплатец, добави той.

По думите му много е важно да се уточни с американците разсроченото плащане на изтребителите.
Още преди да започнат преговорите беше ясно, че исканата от България разсрочена схема ще бъде предмет на сериозни разговори между двете страни. Не е изключено при евентуална сделка да се стигне и до държавен заем.

 

Ще се преговаря и за т.нар. индустриално сътрудничество. Правителството се надява „Локхийд Мартин“ да изгради център за обучение на пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, което ще бъде възстановено. Засега американската компания съобщи, че ще отвори база за поддръжка и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70.

 

„Дал съм такива инструкции – да се търси вариант България да не плати цялата сума еднократно”, заяви Каракачанов. Инструкцията е дадена на преговорния екип, който води разговорите за сделката със САЩ и производителя на изтребителите.

В офертата на САЩ имаше и разминаване между условието на България за време за доставка на първите машини – до 2 години от сключване на договорите. Не е ясно дали американската страна ще може да отговори и на това условие.

Проектът за инвестиционен разход предвиждаше цената да е до 1,8 млрд. лв. След като правителството взе решение да преговаря със САЩ, въпреки че ценовата оферта е доста по-скъпа (официална информация каква точно е офертата няма, но според неофициалните данни разминаването е драстично – б.р.), Народното събарие разреши с нарочно гласуване бъдещият договор да се „размине“ с първоначалните параметри.

Амбицията на премиера Бойко Борисов бе до края на юли да има проект за договор между България и САЩ за нови изтребители.

loading...

Tagged

3 thoughts on “Каракачанов: САЩ ни изненада! Иска още половин милиард за самолетите. Ще се наложи да теглим заем!

  1. Докато дойдат при нас тия самолети вече ще са остарели и няма да има полза от тях! Не ни трябват! Разумният ход е да се откажем от тях! А иначе е ясо, че говоренето за самолетите е свързано с напомнянето, че мераклии от ВМРО трябва да бъдат избрани за европарламента.

  2. АБЕ ШИШКО ВОЙВОДА, ГОЛЯМ ГО ВАДИШ, АМА МЕК ! АМИ НАЛИ ЩЕ ТЕ ПРИВИКАТ НА КОЗЯК, ЩЕ ТИ ПОКАЖАТ КАКВО ИМАТ СЪБРАНО ЗА ТЕБЕ, ЩЕ ТИ НАШОКАТ КАНЧЕТО И ЩЕ ХУКНЕШ ВЕДНАГА ДА КУПИШ БРАКМИТЕ. АМА ПУСТО ИДВАТ ИЗБОРИ И СЕГА ВСЕКИ СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ ДО ПОСИНЯВАНЕ, КАКЪВ ГОЛЯМ ПАТРИОТ Е И РОДОЛЮБИВ БЪЛГАРИН, КАК СЕ БОРИ ЗА НАРОДНИТЕ ИНТЕРЕСИ !!!
    P.S. И ЗА ТЕРАСИТЕ СИ !

  3. ТОВА НЕ Е КАТО ДА СЕДНАШ НА МАСА С ЧЕВЕРМЕ ОТ МЛАДО АГАНЦЕ ИЛИ ПРАСЕНЦЕ СУКАЛЧЕ И ДА СЕ ПРАВИВ НА БАБАИТ ВОЕВОДА ПРЕД ОСТАНАЛИТЕ ПИШМАН АЙДУЦИ ,ТУКА ИСКА МОЗЪК,ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ,МЕНИЖМЪНТ И НАЙ ВЕЧЕ КУЛТУРА ПРИ ПРОУЧВАНЕ И ДОГОВАРЯНЕТО НА ТАКИВА СКЪПОСТРУВАЩИ ВОЕННИ ТЕХНИКИ !!!! КАЗВАШЕ ИМ ТОГАВА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗИДЕНТ КАКВО ТРЯБВА,А ТЕ МУ СЕ ПРЕСМЕВАХА ЧЕ Е ШОФЬОР НА САМОЛЕТ !!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *