Кирил Петков разобличи шокираща лъжа на ИТН! Вижте какво са го молили!

България отблизо
По време на вчерашното си интервю пред БНТ лидерът на ”Има такъв народ”Слави Трифонов обяви, че служебните министри Кирил Петков и Асен Василев сами отишли при ИТН и проявили желание да бъдат част и от следващото правителство. Пред БТВ министърът на икономиката заяви, че самият Трифонов се е обърнал към него с думите: ”Kириле, бих се радвал да си министър.” Пред БНТ Петков разкри, че общо четири пъти е бил поканен да участва в кабинет на партията от представител на ИТН, Тошко Йорданов, Слави Трифонов и Николай Василев.

„Представителят на ИТН каза – нека да Ви организирам среща с г-н Тошко Йорданов, Тошко Йорданов дойде в офиса на Асен Василев, ние казахме: „Единственото, което нас ни интересува, е да продължим да свършваме работа, да спираме течовете, да премахваме корупцията“. Вече се бяхме засилили сериозно и с ББР, и с част от другите неща като ДКК и следващата среща, след тази, когато Тошко Йорданов дойде при нас, беше – Слави ме покани мен и каза – Кириле, бих се радвал да бъдеш министър в наш кабинет, аз казах, че тази работа е отборна – не може да се прави от един човек и казах, че за мен финансите и Асен Василев са много важни да бъдат в координация с икономиката, защото само така двете неща могат да се случат“, разясни отново Кирил Петков пред БНТ.

 

„Не може да имате финанси и икономика не в синхрон, както и образование, ако искаме да направим България една иновативна икономика. Следващата среща беше с Николай Василев, където се разбрахме, че имаме различни виждания как България трябва да се развива в следващите месеци. Ние вярвахме, че, първо, трябва да се спрат течовете, кражбите и корупцията, но да даваме социални плащания към най-бедните хора в населението, включително и пенсионерите под прага на бедност, докато там имаше по-десни виждания. Когато не се разбрахме, че имаме обща визия във финансите, ние казахме, че ще се оттеглим и последния разговор, който съм имал с г-н Трифонов, беше по телефона, когато той каза: „Кириле, ако Асен Василев не иска да е финансов министър, ти би ли останал като икономически министър“ и аз казах: „Не. Ако искаме да свършим работа, икономиката и финансите трябва да работят заедно, това е отборна работа“. И това беше целият разговор“, добави Кирил Петков.

 

„Истинският разрив в политиките беше, че ние не вярваме, че едновременно може да се спрат всички течове, да се тръгне буквално на война срещу хората, които ограбват държавата и едновременно с това да се затягат коланите. Ние вярваме, че един балансиран бюджет и това, което показахме сега с бюджета е, че може хем дефицитът да спадне от този, който е плануван, хем да се увеличат социалните плащания, защото не е редно за нас, и ние сме десни хора, но има някъде една линия, където не трябва да се преминава и това е линията, където 42% от хората са под линията на бедност – това за мен не е лява или дясна политика, това за мен е практична политика, да не се допуска това“, коментира още служебният министър на икономиката.

 

Относно предложението на ИТН за приватизация на ББР Петков коментира: „Това не го бях разбрал, докато те не го обявиха, че им е приоритет. ББР, според мен, трябва да съществува, но трябва да съществува под сегашното ѝ управление, да няма заеми над 5 милиона. Откакто ние сме започнали да управляваме банката, Управителният съвет, новият, който аз назначих, средният заем в ББР е 400 хиляди лева, което е доста различно от 150 милиона, което беше преди. Много е важно за мен, че ние имаме още една-две седмици като служебно правителство, важно е да можем да си вършим максимално много работата. За съжаление, напоследък доста се опитват да ни вкарват в политическите теми, ние сме в момента в ролята си на експерти и имаме задачи да вършим. Както виждате, в момента е събота и съм тук, това ми е приоритетът, политиците, ако искат да се занимават с несвойствени неща, моля, да не ни включват“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *