Китай подхвана НАТО, каза какво трябва да направи алиансът незабавно

Свят

Китайското правителство призовава НАТО да се откаже от действия, които могат да провокират нови кризи в света и да доведат до блокова конфронтация. Това изявление направи постоянният представител на страната в ООН Джан Джун, предаде ТАСС.

В петък, 23 февруари, в Ню Йорк се проведе заседание на Съвета за сигурност на международната организация по украинския конфликт. По време на срещата китайският дипломат отбеляза, че е време Северноатлантическият алианс да спре да се придържа към манталитета на Студената война.

„Сигурността на една страна не трябва да се постига за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде постигната чрез укрепване и разширяване на военните блокове“, подчерта Джан Джун.

На 13 февруари постоянният представител на Китай в ООН призова Съединените щати и техните съюзници да не „наливат масло в огъня“, като доставят оръжие на Украйна. Според дипломата Киев и неговите западни партньори трябва да се откажат от натиска върху Москва и да въведат едностранни санкции и вместо това да започнат мирни преговори с руското ръководство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *