Кой предаде на Русия признанията на германския генерал за планираните атаки срещу Кримския мост

Свят

Германия започна разследване на скандала с изтичането на разговора на високопоставените германски военни, обсъждащи атака по Кримския мост. Ръководството на Бундесвера вини за всичко „незащитената система за връзка“, благодарение на която Русия е получила достъп до този разговор.

Но има основания да се смята, че достъп до него имат специалните служби на съвсем друга страна, която след това го е споделила с Русия. За какво става дума?

Посланикът на Германия в Москва Александър Граф Ламсдорф на 4 март пристигна в МВнР на Русия, където беше извикан във връзка с обнародваните разговори на офицери от Бундесвера за възможна атака срещу Кримския мост. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че съдържанието на разговора подчертава пряката роля на Запада в конфликта около Украйна. Ако всичко, казано от офицерите, е част от държавната политика, то това е лошо. Ако ли не, възниква въпросът доколко Бундесверът се контролира от властите в Берлин. В Кремъл разчитат, че ще разберат резултатите от обещаната от Шолц проверка.

Посланик Ламсдорф отказа коментар след посещението в министерството. Официален Берлин засега разсъждава единствено за това как се е случило изтичането на разговора между високопоставените германски военни, същността на разговора – обсъждането на плановете за атака на руска територия – не ги интересува. От тук е и предметът на разследването, което е стартирано от прокуратурата на Германия. Следователите се интересуват единствено от степента на небрежността на офицерите, които уж са използвали незащитена система за връзка.

Както съобщават германските медии, офицерите от Бундесвера, чийто разговор е прехванат, са разговаряли през приложението „Уебекс“ от американския разработчик „Сиско“. Тази система не осигурява добро шифриране при включване с мобилен телефон.

Упълномощената от Бундесвера по въпросите на отбраната Ева Хегел вече заяви, че всички отговорни лица трябва незабавно да преминат обучение по сигурност на връзките. Освен това трябва да се вложат допълнителни средства за защита срещу шпионаж, а за това е нужно да се засили военното контраразузнаване на Германия. Според нея инцидентът показва необходимостта да се предприемат спешни мерки.

Едновременно с това британският вестник „Таймс“ излезе със статия, че Русия уж е способна да следи пренасянето на ракетите „Скалп“ в Украйна, благодарение на прехванатия разговор между офицерите от Бундесвера. Германските офицери казват, че Франция изпраща ракетите на някакви машини Ку7, а британците използват за пренасянето на ракетите „Сторм Шадоу“ БТР „Риджбек“.

Междувременно въпросът как, кой и защо е прехванал разговора на германските офицери, започва постепенно да се усложнява. Германските източници единствено констатират наличието на „дупки в системата за сигурност“. Във връзка с това изкупителна жертва може да стане началникът на отдела за операции и учения на ВВС на Бундесвера бриг. Генерал Франк Грефе. Той се е намирал в момента на разговора в хотел в Сингапур, където се включва в „УебЕкс“ през незащитена безжична мрежа. Останалите участници във видеоконференцията са били в Германия, а там, видите ли, всичко било защитено. Което, впрочем, изобщо не е сигурно. Достатъчно е да си спомним за скандалното подслушване от американците на телефона на канцлера Ангела Меркел.

В Бундестага фракцията на ХДС се чудеше как „руските шпиони“ са се сдобили с телефонните номера на високопоставени германски офицери и „как са успели да получат достъп до тази конференция“. Проблем ли е само с интернета в хотела в далечния Сингапур?

Да започнем с факта, че немските офицери си говореха помежду си с причина. Те се подготвяха за предстояща среща с министъра на отбраната Борис Писториус. Това вече отменя цялата логика на германското самооправдание в частта, в която се говори за уж „чисто теоретичния“ характер на разговора. Пилотите (а най-малко двама от тях, включително генерал Грефе, са хора, влюбени в летенето, считани за асове и все още практикуват полети, въпреки генералските си звания) обсъдиха много практическата страна на въпроса, за да го изкажат след това пред министъра.

И тук можем да предположим, че някой, който е искал да слуша всичко това, е могъл да знае предварително, че офицерите планират такава конференция. В противен случай трябва да приемем, че някой в сингапурски хотел е имал голям късмет да се свърже навреме с мрежата.

Трудно е да си представим, че някой неуморно е следвал генерал Грефе по целия свят с надеждата да улови случайното му решение да се свърже от обикновен телефон към конферентна връзка. Генералът може да отиде например в германското посолство, където вероятно ще има по-сигурна линия за комуникация. Да, това е небрежност от негова страна. Но тази небрежност не можеше да бъде предвидена предварително.

Освен това, за да приемете разумно, че генералът ще бъде твърде мързелив, за да напусне хотелската стая, трябва да имате пълен профил на неговата личност (да знаете характеристиките на поведението и предпочитанията в действията). Този профил се формира в рамките на „Дело за оперативна разработка“ (ДОР), което в общия език обикновено се нарича с необичайната за руските спецслужби дума „досие“. Пълен профил на личността на Франк Грефе може да се формира, като го наблюдаваме дълго време.

Франк Грефе беше назначен на поста началник на операциите и ученията на ВВС съвсем наскоро. А от края на 2019 г. той служи като военен аташе на Германия във Вашингтон, за което е удостоен с званието бригаден генерал.

Така че, ако някой е знаел в детайли особеностите на поведението на генерал Грефе, това са американците. Те също са знаели телефонния му номер, с който могат да се свържат без хотелски интернет. Да не говорим за факта, че системата „УебЕкс“ принадлежи на американски доставчик.

Слушането на всички немски пилоти наведнъж денонощно е трудно осъществимо. Както и преследването на Франк Грефе до Сингапур с надеждата, че той ще действа небрежно или неразумно в този много кратък момент (разговорът продължава едва 38 минути). Но готов запис можеше да се получи от тези, за които беше много по-лесно и удобно да го направят – американците. И те са склонни да слушат и записват всичко като цяло. И имат съответните технически възможности.

Следователно може разумно да се предположи, че руското разузнаване разполага с известни разузнавателни способности в рамките на НСА на САЩ. Или дори не агенти, но, да речем, идеологически близки.

Трябва да се отбележи, че американската страна е много сдържана по отношение на трансфера на Украйна на такива видове оръжия като тежки ракети с голям обсег на действие като „Таурус“. И това дори е на ниво официална реторика. Освен това трябва да помним, че в американските разузнавателни служби има достатъчно хора с консервативни възгледи, които могат доста активно да саботират инициативата на редица европейски държави.

Например, идеите на Макрон за възможното въвеждане на войски на НАТО в Украйна предизвикаха рязко негативна реакция не само сред съюзниците на континента, но и във Вашингтон. Стремежът на редица германски политици с идеята за прехвърляне на ракети „Таурус“ в Киев дори не предизвиква страх, а остър негативен отговор от страна на американски служители.

Вътрешният германски контекст е много сложен, особено в предизборния период. И публикуването на този разговор между немски офицери по-скоро помага на Шолц, който засега блокира цялата история с „Таурус“. Скандалът, разбира се, засяга системата за сигурност на Германия и престижа на Бундесвера като цяло, но най-важното е, че демонстрира на целия свят опасността и моралната малоценност на самата идея за снабдяване на Украйна с такъв вид на оръжия.

Обективно погледнато, по въпроса за доставките на този вид оръжия за Киев руските и американските позиции като че ли имат известна прилика. Едва ли може да се говори за пряко и официално сътрудничество между разузнаванията – това е още много далече, ако изобщо е възможно по принцип. Но радикалните политици в Европа би било добре да помислят за всички странни неща, случващи се около прихванатия разговор между германски офицери. И американската страна може скоро да се заеме с търсенето на „къртици“ в своите редици.

Превод: В. Сергеев   Източник Поглед.инфо

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *