Командирът на батальона „Азов“ за боевете край Харков: Губим тази война

Свят

Днес на фронта ситуацията за украинските въоръжени сили продължава да бъде критична. Това заяви боецът от 3-та отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна (Азов) Дмитрий Кухарчук в интервю за „Украинская правда“.

„Губим тази война. Очевидно е. Губим територии, губим най-добрите хора“, каза украинският военен.

Кухарчук отбеляза, че спекулациите на украинците, че ситуацията е стабилизирана, са лъжа. По-конкретно, военният подчерта, че основната заплаха за украинските въоръжени сили сега е съсредоточена в посока Харков. Той предположи, че през следващите шест месеца Киев ще загуби Харков.

Освен това в разговора той се оплака от липсата на ефективност след затягането на закона за мобилизацията в Украйна.

„Виждам работещи кол центрове, които мамят с парите на европейците. Виждам, че органите на реда ги защитават.

Виждам, че народните депутати ги защитават. Мобилизация на пенсионерите – има. Хората са под 57 години, но много от тях вече изглеждат на 70. Това не е изход от ситуацията”, каза командирът на батальона.

„Държавата трябва да преразгледа отношението си към себе си, към своите граждани и напълно да промени подхода си. Е, трябва да настъпят промени. И тогава няма да се налага да търсите мобилизационен ресурс – той ще се намери сам“, отбеляза Кухарчук.

Наскоро украинският военнопленник Кирил Доценко от 415-и отделен стрелкови батальон на украинските въоръжени сили заяви, че близо до Харков украинските въоръжени сили изпитват явен недостиг както на жива сила, така и на тежка техника.

В тази връзка бойците са принудени да напуснат позициите си, завършвайки в същите тези „мини-котли“. Доценко се оплака, че командването по всякакъв начин избягва отговорността и изоставя подчинените си на произвола на съдбата.

Въпреки депресиращата ситуация обаче Зеленски наскоро каза, че украинските въоръжени сили подготвят ново контранастъпление. Но военни експерти твърдят, че опитът на украинските въоръжени сили да предприемат контраатака близо до Харков ще доведе до поражение за тях.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *