Комисията „Манолова“ подхваща престъпленията в „Автомагистрали“, топлофикациите, електроразпределителните дружества и ВиК!

България отблизо

Временната парламентарна комисия по ревизия и установяване на злоупотреби и престъпления определи 17 приоритетни области за работата си.

Сред тях са проверки на “Автомагистрали”, Агенция „Пътна инфраструктура“, Българска банка за развитие, топлофикационните дружества, електроразпределителните дружества и ВиК операторите, НАП, НОИ, както и разходите за СРС-та през последната година.

Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби, нарушения и престъпления при разходването на държавни средства проведе днес първото си заседание под ръководството на председателя на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова. Тя ръководеше подобна комисия по ревизия и в предишното 45-о Народно събрание, съобщи БНР.

Тогава комисията „Манолова“, както стана известна, проведе няколко заседания, от които последваха редица сигнали до прокуратурата.

Сред най-запомнящите се от тях ще останат твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който отправи директни обвинения към бившия премиер Бойко Борисов и представители на бизнеса у нас.

Думите на Илчовски дори доведоха до временни сътресения с акциите на една от компаниите, търгувани на фондовата борса. Комисията изслуша и тогавашният министър на регионалното развитие Петя Аврамова за обществени поръчки в сектора и проблеми при възлагането им от страна на държавната фирма „Автомагистрали“ – тема, която остана във фокуса на внимание и при служебния кабинет на Стефан Янев.

В обхвата на новата комисия „Манолова“ е работата на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години, а не последните десет, както бе в предишния парламент.

Очаква се на днешното заседание да бъде приет правилникът за работа на комисията, както и приоритетите в работата ѝ.

Днес е и първото заседание на временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в „Росенец“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *