Костадин Паскалев закова: Борисов се проваля, защото назначи само калинки!

България отблизо

Гледката в Перник е като след дъжд качулка. За съжаление няма дъжд и хората нямат вода.

А иначе, всичко, което се случва в момента е само приказки и театрални действия. Не съм чул още какво мислят експертите за водната криза. Защото те ще кажат истината за престъпните действия и бездействия на властта. И затова в последно време имам чувството, че няма нужда от премиер, а само от главен прокурор.

Това каза бившият кмет и бивш регионален министър Костадин Паскалев в ефира на БТВ.

В министерствата, за съжаление, няма експерти.  Отговорността по управление на водите е на министъра на околната среда и водите. Специално язовир „Студена“ е язовир за комплексни и значими нужди. При него всеки ден трябва да се отчита нивото му. Той би следвало да осигурява балансирано питейна вода. Когато е станало ясно, че има проблем, е трябвало да се съберат министрите.

ВиК-дружествата се управляват от зам.-министъра в министерството на регионалното развитие и благоустройството, а би трябвало да се управляват от министерството на околната среда и водите. Но…в правителството имаме създадена система от Калинки, които взимат управленски решения.  Затова избухват една по една кризи и афери.

А проблемите на Перник може да се решат само от…дъжд. Подмяната на тръбите за водоснабдяване е наложителна, но няма да помогне. Защото в язовирите няма вода.

Много ми се ще специалистите да заговорят по темата. Има абсолютна безотговорност в управлението. Преди няколко месеца граждани са публикували снимки с празния язовир „Студена“. Очевидно е, че управлението на водите трябва да е ресор на МОСВ. Пряко отношение имат също министрите на икономиката, на земеделието и на регионалното развитие.

Борисов каза преди седмица, че трябва да направим единна държавна компания, която да отговоря за водите. Според мен трябва да се направи едно ВиК дружество. И всички да плащат една цена.

Похарчени са луди пари за проучвания. В крайна сметка излиза, че у нас трябва 11 млрд. лева за подмяна тръбите на ВиК. Аз смятам, че у нас трябват по-малко пари за това. Даването на пари не решава нито един проблем. Защото решенията трябва да се вземат от специалисти, а не от калинки./Източник frognews.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *