Лекар с мрачна прогноза: Нямаше камиони с трупове, но може и да има! Епидемията се връща в България! Възможна е нова карантина през лятото!

България отблизо

Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на хората за спазването ѝ“. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пред БНР.

Той посочи, че продължава да се разпространява мнението, че пандемията от COVID-19 е измислена ситуация и конспирация.

„Поради факта, че не видяхме камионите с трупове, които някои други държави видяха, това накара много хора да вярват, че нещата са се разминали“, коментира той. Според него много малко хора ще се включат в отговорното спазване на евентуално повторно въвеждани мерки срещу заразата.

„Няма шега, няма измама. Това е вирус и той се разпространява и се подчинява на определени правила на природата. Нещата не опират до това дали вярваме, или не, а до наука“, каза д-р Хасърджиев. Той коментира също така появилите се нови гнезда на COVID-19 в страната и реакциите на властите за овладяването на заразата. „Властите реагират спрямо данните, които науката им дава, спрямо историческите уроци и спрямо реакциите на населението. Трудно се намира баланс, но водещи трябва да се научните данни. … Всяка мярка, която се прилага спрямо общественото здраве, трябва да стъпва върху доказателства как тя би подействала и доколко ефектът от нея надвишава негативните последици от нея“, каза експертът.

По думите на Станимир Хасърджиев е силно притеснителен фактът, че за такъв кратък период се обърна тенденцията и вече се наблюдава увеличаване на броя на новозаразените в страната. „От тенденция, че едва ли не всичко е приключило и дайте да отиваме да работим, към една тенденция, която показва, че нещата могат да се влошат драматично за отрицателно време.

 

Нека да си спомним как се получи в Италия“, каза експертът. „За съжаление в България сме на път да се сблъскаме с един сценарий, който отдавна предположихме, че ще се случи.

Ние рано влязохме в карантината, което отложи с много месеци истинската епидемия в държавата. Много е вероятно това, което виждаме, да е стартът на една много по-сериозна ситуация от това, което видяхме и което да наложи връщането на мерките“, каза д-р Хасърджиев.

Tagged

3 thoughts on “Лекар с мрачна прогноза: Нямаше камиони с трупове, но може и да има! Епидемията се връща в България! Възможна е нова карантина през лятото!

  1. От кога е изявлението на този ,,доктор“-по време на пландемията,или и сега продължава да говори глупости??? Че вируса е биологично оръжие,го разбра цял свят!!!! И неговият баща е Антъни Фаучи и Били Гей“тч-ето!!!! Чака ги разследване и съд за престъпление срещу човечеството!!!Тръмп за какво спря финансирането на СЗО????За сините им очи ли???Ако нямате новини,обадете ми се,и ще имате достатъчно,но не публикувайте остарели невалидни новини..да плашите и без това малтретираният народ!!!!Грехота е….

  2. Аман от Преторианци! „Научно“ било при 30 констатирани случая с вирус, да се обявява Епидемия и Извънредно Положение ?????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *