Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри? Ходила съм на курс!

България отблизо

Как да се разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминала към различни обучения.

Това обясни вицепремиеърт по икономическата и демографскта политика Марияна Николова, която от вчера е избрана да оглави Съвета по киберсигурност. Лично Борисов е направил това предложение на 19 август, обясни дамата, която бе началник на кабинета на Валери Симеонов.

 

Тя отрече спекулацииите, че я вкарват в капан с този пост. „Не приемам нещо като капан, защото всеки кмет, министър или премиер е пряко ангажиран да опази своята информационна система“.

 

„В последните години сме свидетели на много хакерски атаки. Съвета на Европа посочва редици мерки срещу хакери. Започнахме промени в Наредбата за информационната сигурност. За киберрекета е сформирана ведомствена група. Ще предложа промени в НК в гл. 9, защото санкциите са изключително занижени между 2 и 8 години и ниските глоби. Бих предложила между 5-15 години затвор – в закона ясно ще е записано и ще се изброяват вида на компютърното престъпление и какво ще е наказанието за тях. Направихме паралелно хранилище за цялата информация на НАП и на Търговския регистър. Една от санкциите е хакерът да има забрана да влиза във всяка една страна от ЕС и ще му запорират банковите сметки. Това са част от мерките, приети от Съвета на Европа“.

 

Това са мерките, които ще предприеме Марияна Николова в качеството й на председател на Съвета по киберсигурността, които тя разказа в ефира на Нова телевизия.

„Трябва да изработим стратегията за киберсигурност“, каза още тя.

Не считам, че в държавата може да се определи някоя сфера като горещ картоф. След случая с НАП – държавата предприе редица мерки.

Николова каза, че предложението да приеме ресора идва от премиера Бойко Борисов. „Разбира се, че ми е предложено. На 19 август беше това. Няма връзка с изявлението на политически лидери. Тук става въпрос за ресорна отговорност и за експертиза“, уточни още тя.

Амбициозната дама явно не прави разлика между курс по компютърна грамотност и програмиране. А оттам и между ползване на компютъра за ежедневни и тривиални  неща и хакерството, което е висша форма на владеене на програмните езици плюс талант.

Ако тя с няколко курса по компютри ще се бори за киберсигурността, язък ни за сигурността!

Tagged

1 thought on “Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри? Ходила съм на курс!

  1. За тази смукалка се носят легенди : такива свирки прави, че вкарва чаршафите в задника на обекта си! А иначе – какви компютри, какви компоти! Само като й чуеш английския и ще паднеш от стола! Даже доктор стана с преписана дисертация. И ни свян, ни срам – типична некадърница, с каквито Боко напълни т.н. изпълнителна власт… Боже, Боже, колко още можеш да търпиш?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *