Математикът на НОЩ със смразяваща прогноза за броя на заразените до края на март!

България отблизо

През последните дни 10 души с Ковид-19 заразяват нови 11. А вече 1,5 млн. са се срещали със заразата или са ваксинирани, заяви математикът на националния щаб проф. Николай Витанов.

„Тоя вирус среща по- малко хора, които може да зарази, въпреки че е по- заразен от това, което беше ноември месец“, коментира той пред bgonair.bg.

Въпреки това кривата, посочваща тенденцията на разпространение на заразата расте.

Проф. Витанов пресмята, че до края на март активните случаи ще се увеличат почти двойно. Така в края на март болните вече ще бъдат 70 000, а не както сега около 40 000.

„Следващите 2 до 3 седмици предстои последния решаващ щурм срещу вируса, аз съм убеден, че дори и да минат цифрите от ноемврийския пик, в рамките на тия 2/3 седмици ще стигнем върховните стойности и ще започне спад“. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според проф. Витанов нарастването е много по-плавно и здравната система има възможности да се справи.

Реалистичният сценарий е в началото на есента преболедувалите и ваксинирате да достигнат нужната цифра от 70% за т.нар. стаден имунитет. Това обаче ще може да се случи, ако ваксинационният процес продължи по план и мерките се спазват.

Въпреки проблемите с AstraZeneca, проф. Витанов твърди, че страната ни ще компенсира изгубеното време с пристигането на доставките от останалите одобрени ваксини в Европа.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *