Мика Зайкова: България е единствената страна, която не помогна на хората през пандемията! Пари има, няма желание за подпомагане!

България отблизо
”България е единствената страна в света, която не помогна на домакинствата, гражданите и пенсионерите си по време на пандемията. Абсолютно всички държави се погрижиха за своите граждани с директни помощи.”
Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова по повод резултатите от кризата.

„Ние сме най-бедните. 50% от нашите пенсионери не могат да се отопляват, не могат да си плащат сметките. Само си спомнете Великден – дадоха по 40 лева или 20 евро на милион и 200 хиляди пенсионери, а всичките пенсионери са 2 милиона 160 хиляди. 68% от всички пенсионери взимат пенсии под прага на бедността. 363 лева – това е грешката на българската пенсионна система“, обясни тя пред „Фокус“.

Мика Зайкова предупреди, че от тук нататък пенсионерите у нас ще взимат дори по-малко, защото догодина жените, родени през 60-та година ще започнат да получават пенсии от т. нар. „втори стълб“. Сумарно това, което ще получат от НОИ и от втория стълб, ще бъде по-ниско от това, ако парите са само в Националния осигурителен институт, добави финансовият експерт.

Преизчисляването на пенсиите няма да роди нищо, трябва ни чисто нова пенсионна реформа. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. По думите и реформата от 2000 година не беше спазена.

„Ние намаляваме осигурителните вноски сякаш сме най-богатите хора на света и правехме с пенсионната си система какви ли не еквилибристики и резултатът е този. Както българските пенсионери, така и работещите са и остават най-бедните. Ние сме единствената страна, която има минимална работна заплата под 400 евро“, обясни тя.

Според Мика Зайкова, е абсурдно някой да живее с 250 лева на месец. Един пенсионер със средна пенсия получава половина от това, което му трябва за издръжка, обясни тя. Пари има, няма желание за подпомагане нито на хората, нито на бизнеса, добави финансовият експерт./Източник frognews.bg/

loading...

Tagged

1 thought on “Мика Зайкова: България е единствената страна, която не помогна на хората през пандемията! Пари има, няма желание за подпомагане!

  1. Затова пък политиците ни стават милиардери за година във властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *