Министърът на енергетиката поряза протестиращите! Ще купим газ, който хората могат да плащат!

България отблизо

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и „Газпром“, но той е последният вариант и въпреки това не можем да го изключим. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

„Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции“, посочи той.

 

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с „Газпром“ и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

„България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели – колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже „не ме интересува цената“, каза Христов.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

„Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме. Оферти има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на местни компании, но цената им е такава, че не ни устройва“, обясни министърът.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *