Министър Рашков: Скоро МВР ще предприеме сериозни действия срещу тези, на които САЩ наложиха санкции!

България отблизо

Сериозни действия срещу санкционираните от САЩ и свързаните с тях лица обеща вътрешният министър Бойко Рашков, който снощи се изяви по телевизия 7/8 ТВ:

 

„Съвсем скоро ще има сериозни действия на МВР срещу лицата, на които САЩ наложиха санкции за корупция и свързаните с тях лица. Част от действията вече може и да са в ход, но за тях ще се разбере скоро. Въпросът е обсъден и на заседанието на съвета за сигурност при премиера Стефан Янев.“

Бойко Рашков каза още, че предстои сериозна подготовка за провеждането на парламентарните избори. От думите му стана ясно, че се следят райони, в които на предишните избори е имало странни и нелогични резултати.

„Има случаи на влияние на служители на МВР”, призна той и добави, че ще има индивидуални мерки срещу такива служители. „Има сигнали за това, че патрулки са охранявали търговия с гласове, както и са извозвали гласуващи“, потвърди министърът.

 

„Изправени сме пред хипотеза, в която няма ГЕРБ в управлението, но има прокуратура. В много голяма степен тя изпълнява ролята на политическа партия ГЕРБ. Това каза по 7/8 TV служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той бе категоричен, че българската прокуратура в момента не е независима.

„Оказа се, че не само службите на МВР и ДАНС са работили в еднолична полза на бившия министър-председател и неговата политическа партия, а и съдебен орган в лицето на българската прокуратурата. Защото много дела са смачкани, след като са възложени на българската прокуратурата.

За наследството в МВР, служебният министър обясни:

„Заварих едно доста голямо ведомство – добре структурирано в направления, адекватни на съвремието, добре кадрово и материално-технически обезпечено, доколкото държавата има възможности. Като минаха 2-3 седмици обаче забелязах впечатляващи неща. Колкото повече работя, толкова повече установявам странни зависимости от външни, политически фактори и от прокуратурата. А нашата прокуратура в момента не е независима.“

„Изглежда странно. От една страна прокуратурата не може да не взаимодейства с органите на МВР, но когато отделни представители на прокуратурата започнат да командват този състав, за какво можем да говорим?“, попита той.

„Например, в последните десетина дни пречат да се извърши една обективна проверка във връзка с това дали са използвани СРС-та по отношение на политици и протестиращи. По всякакъв начин“, припомни Бойко Рашков.

„До момента по отношение на служителя Ангел Папалезов, заради когото нахлуха в МВР, нямаме нито един сигнал за нарушения, които да е извършвал. Впечатляващо е формулирането на обвинението – участие в организирана престъпна група. В типичния стил на Гешев тази операция беше съпътствана от медии, които са близки до прокурора. Медиите могат да разберат, че такова действие се предприема в ГД „Национална полиция“, а обществото не може да разбере в какво се състои едно обвинение. Ако в действителност това са ценности – ще питаме защо са там, но ако това са реплики? Недейте да си купувате такива сувенири, че ще дойдат да ви претърсят и разследват“, пошегува се Рашков.

Служебният вътрешен министър повдигна и въпроса за структурата и принципите на устройство на прокуратурата. „В момента е така устроена, че по никакъв начин не прилича на орган на съдебна власт. Смятам, че принципа на организация на прокуратурата трябва да придобие една по-съвременна форма и съдържание“, обясни той.

„Странно е какво се е случило след побоите по време на протестите“, коментира още Рашков. По думите му наказанията за биещите полицаи са от рода на забрана за повишаване за година. „Ние всички видяхме боя под колоните, нашата прокуратура не го видя”, каза служебният министър. Вместо да се намеси прокуратурата, тя е дала възможност МВР в лицето на бившия министър да се самопровери“, обясни служебният министър.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *