„Монд“ се разтревожи: Словакия е на път да отиде в проруския лагер, тръгва по пътя на Унгария

Свят
„Словакия е на път да попадне в проруския лагер“, пише френският вестник „Монд“ в заглавието си на публикацията, посветена на победата на словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо, която на парламентарните избори в събота победи либералния си съперник.

Сред позициите на Фицо са обвинения към Запада за войната на Русия в Украйна, както и заявки, че ако спечели, ще спре всички помощи за Киев.

Словашките анализатори се опасяватче той ще ликвидира независимостта на съдебната система в страната и ще прочисти борците с корупцията, както че ще се противопоставя на пакта на ЕС за миграцията, който изисква от държавите членки или да поемат част от търсещите убежище, или да допринасят финансово за приемането им в други държави.

 

И „Монд“ отбелязва, че бившият премиер Робърт Фицо спечели произведените в събота парламентарни избори след кампания, белязана от реторика за спиране на военната помощ за Украйна, и публикации в социалните мрежи, отразяващи позициите на Москва.

 

Вече и без това усложнено от позицията на унгарския националистически премиер Виктор Орбан, следването на единна европейска политика по отношение на войната в Украйна рискува да стане почти невъзможно след резултатите от парламентарните избори в Словакия, отбелязва „Монд“.

 

Победителят Роберт Фицо проведе цялата си кампания, обещавайки да приведе външната политика Словакия в съответствие с тази на съседна Унгария. В програмата му се говори за „спиране на военна помощ за Украйна“, тъй като тя „само удължава конфликта“, за противопоставяне на „санкции, които ощетяват Европа повече от Русия“ или за „нормализиране на отношенията“ с Москва.

 

Отричайки да е проруски настроен, Фицо уверява, че иска Словакия да остане член на ЕС и НАТО, но вероятното му връщане на власт ще сложи край на политиката на прозападното правителство в оставка, което предостави изтребители МиГ-29 на словашката армия на Украйна, казва дренското издание.

 

Малка Словакия със сигурност е съсед и съюзник с не толкова голямо значение за Киев в сравнение с Полша или Румъния, но Фицо може да позволи на Унгария да излезе от изолацията си в рамките на Вишеградската група (която включва още Чехия и Полша) и по този начин да обедини позициите на две държави, които да следват политика на вето срещу Украйна в Съвета на ЕС, посочва вестникът.

 

На вчерашната си пресконференция след изборите Фицо повтори, че ако дойде на власт, ще „направи всичко, за да започнат възможно най-бързо мирни преговори“ за Украйна, отбелязва „Монд“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *