Мощен протест блокира цяла България, производители затвориха пътища и казаха НЕ на украинското зърно /ВИДЕО/

България отблизо

Близо 25 организации от селскостопанския сектор излизат на национален протест днес. Причината за него е решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

 

 

В демонстрацията ще се включат и производителите на плодове и зеленчуци, както и пчеларите. Очаква се да бъдат затворени основни пътища и гранични пунктове. Точките, на които се събират недоволните, са 49. Исканията им са забраната да бъде удължена и да получат допълнително финансиране от държавата.

МВР мобилизира целия си ресурс за охраната на протестите в страната. През уикенда министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да се спазват правата на гражданите за свободно придвижване. От Българския фермерски съюз също призоваха протестът да премине мирно, а участниците да не се поддават на провокации.

„Браншът ще изпадне в ситуация, граничеща с колапс. В момента пред нас стои заплаха, че няма да има къде да си реализираме продукцията”, заяви г-н Коев, представител на зърнопроизводителите.

 

През пътя между Бяла Слатина и Борован минава основният трафик на тежкотоварни камиони към ферибота в Оряхово. Още преди обявеното начало на протестните действия там бяха стоварени тежки машини и се събраха недоволстващи земеделци. По думите им обидата към целия бранш, отправена от премиера Николай Денков, е голяма.

Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, също вече се запълва с тежкотоварна техника. Деан Тодоров е животновъд и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той също протестира, заедно със земеделците. По думите му секторът е в безизходица. Според организаторите границата с Румъния край Русе ще бъде затворена за час, а след това на всеки един час ще бъде пропускано движението. До 17 ч. планът е протестът да приключи.

Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също е блокиран за неопределено време.

Във Великотърновско полицията масово спира машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника.

Пътен възел „Петолъчката“ стана събирателен пункт на земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас. Георги Радев споделя, че поканата за разговори е дошла твърде късно. „Като не искат с добро, ще им покажем как става“, заяви той. „Терористи сме всички – и овощарите, и фермерите, и говедовъдите, и преработвателите на меса, и зърнарите. Какви ли не са ни наричали. Каквото и да ни наричат, ние сме хората от народа, които работим тая земя”, допълни зърнопроизводителят от Сливен. От своя страна Николай Киров обясни, че проблемът датира от началото на войната в Украйна – когато е бил спрян износът. „Зърното остана в хамбарите. В момента проблемът е слънчогледът, който застоява в нашите хамбари. Неправилно се тиражира, че когато се освободи износа, цената на олиото ще падне“, каза още той. И допълни, че дали ще се иска оставка ще се реши днес или утре. „Искаме спешно изплащане на украинската помощ. Лъжат ни от юни месец. Ние замязахме на просяци. Не сме животновъди, ние сме просяци!”, посочи Кънчо Мармъров, животновъд от с. Сборище. Колегите му споделят, че вдигането на забраната за украински продукти няма да доведе до падане на цените.

Над 200 машини тръгват от Стара Загора към София с 40 км/час. Селскостопанската техника ще се движи по Подбалканския път, като се очаква в Карлово към тях да се присъединят още 150 машини. Полицията обаче спря колоната. Притесненията са, че пътната артерия ще бъде блокирана. Изчакват се уведомления от инициативния комитет за протестите. След това протестиращите блокираха единия от изходите на града към магистрала „Тракия”, преминавайки постоянно през пешеходна пътека. Земеделците не пропускат дори полицейски коли заради опита да бъде възпрепятстван протестът.

 

В Хасковско протестът блокира международните пътища от Стара Загора за Маказа и от Пловдив за Свиленград. Земеделци от няколко области се събраха с техниката си. Като акцент в исканията си поставиха защитата на българското производство.  „Това е безпрецедентно обединение на сектора, което показва, че вече чашата е преляла. Тук сме останали последните вече дейци, които се борим за българската храна. Работим за България, нашата земя”, каза Кристиян Иванов, областен координатор на Българска камара „Плодове и зеленчуци“.

Да не се спекулира с парите, които земеделците получават, призова Бойко Синапов от Обединение „Български животновъди“. „Ние не ги крадем тези пари. Те се дават, за да можем да компенсираме и да оцеляваме. Не може колегата в Гърция да получава 400 евро за една крава, аз да получавам 400 лева. Защо? Ние какви сме”, допълни той.

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП.

Източник: Нова тв

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *