Мощно земетресение в Мароко! Близо 300 загинали и над 150 ранени след трус с 6,8 по Рихтер

България отблизо

Мощно земетресение удари планините Висок Атлас в Мароко късно в петък, като уби най-малко 296 души, разруши сгради и накара жителите на големите градове да напуснат домовете си.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че данните за броя на загиналите са предварителни и че 153 души са ранени. Местен служител, цитиран от „Ройтерс“, каза, че повечето смъртни случаи са в Игил.

Това е труднодостъпнен планински район с малки села, е на около 70 км югозападно от Маракеш. Трусът е станал малко след 23 часа местно време.

Жителите на Маракеш, най-близкият голям град до епицентъра, казаха, че някои сгради са се срутили в стария град, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а местната телевизия показа снимки на паднало минаре на джамия с отломки върху разбити коли.

 

Министерството на вътрешните работи на Мароко в събота призова хората да запазят спокойствие и да избягват паникатa. В реч, излъчена по държавните медии, Рашид Ал Халфи, генерален секретар на вътрешните работи в министерството, каза, че правителството вече е активирало всички налични ресурси за справяне с трагедията.

Множество сгради се срутиха след земетресението в петък вечер югозападно от град Маракеш в Мароко, показаха кадри, излъчени от държавната телевизионна станция Al-Aoula.

Хиляди хора избягаха от къщите и жилищните си сгради, след като Националният институт по геофизика на страната предупреди за вторични трусове. Епицентърът на труса е бил в град Игил в провинция Ал Хауз в региона Маракеш-Тенсифт-Ел Хауз в Мароко.

Земетресението е регистрирано малко след 23 часа местно време на сравнително малка дълбочина от 18,5 километра, според Геоложката служба на САЩ. Епицентърът е бил в планините Висок Атлас, разположен на около 72 километра югозападно от Маракеш, град с около 840 000 души и популярна туристическа дестинация. „Земетресения с такъв размер в региона са необичайни, но не са неочаквани.

От 1900 г. не е имало земетресения с магнитуд 6 и усетени на по-голяма територия от 500 км от това земетресение и само девет земетресения са били с магнитуд 5.

Американският орган прогнозира, че са вероятни значителни щети и бедствието е потенциално широко разпространено, отбелязвайки, че много хора в района живеят в структури, които са „силно уязвими от земетресение“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *