Народът удари шамар на политиците. Социолози разкриха в каква бездна падаме

България отблизо

51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание (НС) да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“ (ПП). Това показват данните от ново проучване на „Маркет ЛИНКС“.

Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

 

„За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло“, заяви социологът Добромир Живков.

По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет.

„Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът.

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие.

„През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, каза Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа.

76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие.

57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

„За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати“, заяви Добромир Живков.

32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ, втора е „Продължаваме промяната“ (ПП), трета ДПС, четвърта „Възраждане“, следвани от БСП„Демократична България“„Български възход“ и „Има такъв народ“ (ИТН).

Източник БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Народът удари шамар на политиците. Социолози разкриха в каква бездна падаме

  1. Честно казано-глупости и манипулации!Не знам как ги намират и от къде тези над 1000 души>може би от София?А може би от страната“фантазия“!От изсмукване на простотии останахте с много тънки пръсти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *