Невероятно: Скот Ритър разби генерал Бен Ходжис

Свят

Бившият офицер от военното разузнаване на САЩ Скот Ритър разкритикува бившия командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжис в социалната мрежа X заради думите му за ученията на руските ядрени сили.

По-рано Ходжис написа, че Москва заплашва Запада с ядрен удар, разчитайки на остра реакция от страните от НАТО.

 

„За един генерал вие сте доста глупав. Русия постави червена линия – никаква намеса на НАТО в Украйна. Русия казва на Франция и Великобритания, че ако продължат напред, Русия ще отмъсти с удари по цели извън Украйна. Това ще доведе до активирането на член 5, пише Ритър.

Според анализатора в този случай НАТО ще бъде принуден да атакува стратегически цели в Русия, което ще я накара да отвърне с ядрено оръжие на страните от алианса.

„Кой етап от тази ескалация не разбирате? Наистина ли искате да се самоубиете заради Украйна?, попита Ритер.

Миналата седмица европейски политици направиха остри изявления относно украинския конфликт. Френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за изпращане на войски в източноевропейската държава, ако Русия пробие фронтовата линия, а такова искане идва и от Киев. Британският външен министър Дейвид Камерън на свой ред допусна възможността украинските въоръжени сили да ударят руска територия с британско оръжие.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на представители на западните страни за готовността им да изпратят войски в Украйна ще получат отговорен, бърз и ефективен отговор от Москва. Според него обявените от Русия ядрени учения са пряко свързани с последните заплашителни, провокативни и ескалиращи напрежението на континента изявления на редица европейски представители.

През март той каза още, че Русия няма да използва ядрени оръжия, освен ако няма заплаха за самото съществуване на страната. Освен това представителят на Кремъл нарече опасни дискусиите на политици в САЩ и Европа за вероятността от ядрена война.

Опасни най-вече за Запада.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *