НЕВЕРОЯТНО: След САЩ, Владимир Путин сложи в джоба си и Франция! Вижте ТУК!

Свят

Външният министър на Франция Жан-Ив Ле Дриан заяви вчера, че Генералният секретариат по отбрана и национална сигурност на Франция започва разследване за участието на Русия в организиране  протестите на „жълтите жилетки“.

„Чух такива слухове. Но нека да видим резултатите от разследването. Аз няма да съдя прибързано, докато фактите не бъдат установени“, заяви Ле Дриан, цитиран от РИА Новости.

По думите на министъра, сега има въпроси, по които възгледите на Франция и Русия се различават. Но има и такива, по които позициите им са сходни, а също така проблеми, върху които страните работят съвместно.

Великобритания също не пропусна възможността да се нахвърли с обвинения срещу Русия. Вестник „Таймс“ веднага се включи със съобщението, че в Туитър се били появили стотици акаунти, свързани с Русия, които всеки ден публикували хиляди съобщения за „увеличаване мащабите на протеста“.

Ако в това се състои „намесата“ на Русия във френските протести, то тогава скоро Лондон ще забрани на хората в социалната мрежа Туитър да споделят информация, под предлог, че това било пропаганда.

Е вече всички ще знаем, че „пропаганда“ могат да правят само западните правителства и политици. А обикновените хора трябва да мълчат, да ги слушат, а може би и да им ръкопляскат.

Но всъщност истината е съвсем друга.

След като дълго време Еманюел Макрон се правеше на велик президент и тормозеше своя народ с непрекъснато увеличаване на данъци и такси, както и с открити подигравки по адрес на работниците и пенсионерите, Франция избухна в революционен протест.

В началото протестът бе срещу увеличаване цените на горивата.  И понеже огромната част от хората във Франция са отдалечени на по 40 – 50 километра от работните си места, а градският транспорт е скъп и ненадежден, хората са принудени да ходят на работа с личните си автомобили. Увеличаване цените на горивата веднага и пряко удари по отънелите джобове на средната класа във Франция, а по-бедните направо ги смаза.

Този удар бе предшестван от други „нововъведения“ на Макрон, който година след като стана президент бе наречен от сънародниците си „президентът на богатите“. Така например неговото правителство започна да ограничава правата на синдикатите да защитават работниците. Опита се да увеличи броя на работните часове в седмицата от 40 на 60. Освен това ликвидира редица процедури, които пазеха работниците от уволнение. И за капак намали количеството на социалните гаранции за трудещите се.

Тези „промени“ бяха подписани от Макрон през септември 2017 г. и веднага след това най-големият работнически синдикат „Всеобща конфедерация на труда“ организира национална стачка, в която взеха участие 120 хиляди души.

През април и юни 2018 г. отново избухнаха национални стачки на държавните служители, на железничарите, на служителите в националната авиокомпания Еър Франс, на студентите и т.н. И понеже нито една от тези стачки не бе взета под внимание от властите, на 17 ноември 2018 г. избухна радикалният, масов, революционен протест на жълтите жилетки.

Ето защо никой не може да обвинява Русия за нечувания натиск, който правителството на президента Еманюел Макрон осъществява от две години срещу своя народ.

Но има и още нещо. Протестите във Франция не са от вчера. В най-новата история масовите протести датират още от 1968 г. Протестите тогава влязоха в историята като „Червеният май“. Началото поставиха студентите. Тогава също имаше строеж на барикади, погроми на магазини, запалване на коли, стълкновения с полицията. А след студентите гръмна мащабна национална стачка, в която участваха над 10 милиона французи.

През 1995 и 1997 г. също имаше протести и мащабни национални стачки. През 2005 във Франция отново избухнаха масови безредици. Тогава бяха изгорени 10 хиляди автомобили, запалени 200 държавни учреждения и т.н.

През 2013 г. в Париж избухнаха протести против еднополовите бракове, в които взеха участие 800 хиляди души. През 2016 и 2017 г. също имаше протести против неолибералните реформи на трудовото законодателство, които целяха да превърнат работника в роб на фирмаджията.

За всички тези протести кой е виновен? Пак ли Владимир Путин и Русия? Пак ли те са призовавали работниците на стачки и протести?

Може да се посочат още много факти за синдикалните борби във Франция. Но за нито един от тези протести, стачки и погроми не е виновен нито Владимир Путин, нито Русия. Виновни са алчността на богатите. И желанието им да смъкнат повече пари от гърбовете на обикновените хора.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “НЕВЕРОЯТНО: След САЩ, Владимир Путин сложи в джоба си и Франция! Вижте ТУК!

  1. И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛУЧИ СЪЩАТА КАРТИНКА,НЕКА ФРАНЦИЯ НИ СЛУЖИ КАТО ПРИМЕР,ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЕС И новият стар вожд,мога да кажа че от този мишок по голям предател , както и тиквата не съм ВИЖДАЛ !!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *