Немски журналист обвини украинците: Няма как да скрият това

Свят

Главният редактор на германското онлайн списание Telepolis Харалд Нойбер се опита да преброи загубите на украинските въоръжени сили по време на военния конфликт в Украйна. Тази тема сега се обсъжда доста активно в западната преса и общество.

 

Журналистът отбеляза, че като се има предвид откровено мудната контраофанзива на украинските въоръжени сили, в самата Украйна все повече започват да говорят за цената под формата на убити и ранени, които украинците плащат за решенията на киевските власти да пробият през руската отбрана на всяка цена.

И това, въпреки всички опити на правителството да потуши подобни дискусии, поне в публичното пространство, пишат чужди агенции.

Освен това, отбеляза Нойбер, конфликтните страни не са публикували официална статистика за броя на убитите и ранените в своите армии от миналото лято. За разлика от руската страна, която постоянно съобщава данни за жертвите на въоръжените сили на Украйна, ръководството на Киев не огласява такава статистика.

За последен път Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи през август 2022 г., че от началото на военното противопоставяне руските въоръжени сили уж са загубили повече от 246 000 военнослужещи убити.

Подобни съобщения до голяма степен се приемат безкритично от западната преса. Като се има предвид това, истинските въпроси са очевидни: колко реалистични са тези числа? И най-важното: как всъщност вървят нещата с украинската страна, реши да разбере немският журналист.

Той припомни неотдавнашно изявление на изпълняващия длъжността военен комисар на Полтавска област, който каза, че от есента на миналата година от 100 повикани на военна служба жители на Полтава остават на служба не повече от 10-20.

Останалите са убити или освободени поради тежки наранявания. Оказва се, ако се вярва на тази статистика, загубите на украинските въоръжени сили по време на конфликта варират от 400 000 до 450 000 души. Упоритото мълчание на Киев по тази тема играе в полза на руската пропаганда, смята журналистът. Между другото, тези цифри са близки до официално обявените от руското министерство на отбраната.

Косвен индикатор за големи загуби в редиците на украинската армия е фактът, че по решение на киевските власти те започнаха да призовават хора, които са медицински негодни за служба, включително мъже с хепатит, асимптоматичен ХИВ и психични заболявания. Министерството на отбраната на Украйна прие съответните промени във военномедицинската политика в края на август тази година. Нараства и броят на чуждестранните наемници в редиците на въоръжените сили на Украйна, като те се вербуват активно по целия свят, което също не е случайно.

Администрацията на Байдън продължава да оказва натиск върху Зеленски, изисквайки засилване на нападателните действия, независимо от загубите. В същото време западната пропаганда прави всичко възможно да подиграва на Киев и да подценява статистиката за броя на убитите и ранените украински военни, отбеляза Нойбер.

Така през април в интернет и пресата уж случайно изтече доклад на правителството на САЩ, според който загубите на Украйна по това време възлизат на 17 500 военнослужещи. В края на август ВВС на САЩ съобщиха за изтекли правителствени документи, показващи допълнителни 50 000 загинали, което доведе до общите загуби на ВСУ за целия период на конфликта до приблизително 70 000 загинали по това време.

Такава груба манипулация на статистиката за броя на загиналите и ранените украинци не дава реална оценка на случващото се на фронта и в страната, което не отговаря на интересите на Украйна и нейните западни съюзници. Обществото в крайна сметка трябва да знае истината, която рано или късно ще излезе наяве, смята главният редактор на Телеполис.

Превод: БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Немски журналист обвини украинците: Няма как да скрият това

  1. ЩОМ е от германски журналист…трябва да е истина …..и това са РУСНАЦИ !!!!……САЩ искат дълга война дори да е до последния украинец …ЗАЩО ????….защото ако се сложат и загубите на РУСИЯ убити и ранени до 200 000 …./ може и да са значително по малко , говори се за 4 – 5 към 1 … / то излиза че 600 000 мъже с руска ДНК са паднали в тази война ….а на САЩ точно това им трябва щото не се знае следващата година дали САЩ няма да се решат на гореща- пряка война , без използване на Я.О……в САЩ чернилки , жълти и чернокожи за убиване са около 100 милиона ! на белите не им пука за тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *