Нищо ново: ГЕРБ представиха своя проектокабинет! Само дето Борисов не е премиер!

България отблизо

Трябва да представим структура и състав на МС въпреки че ще върнем веднага мандата на президента, веднага щом го получим. Така започна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„ГЕРБ първа заяви, че ще е в опозиция. Месец преди съставяне на 46-тото НС всички други заявиха, че са алтернатива и опозиция на „партията на статуквото ГЕРБ“, както ни определят. От дни наблюдаваме странна ситуация, идентична с различни определения и диагнози“, каза още тя.

„Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Видяхме едноседмичен цирк с липсата на министър-председател, номинирани за министри, оттеглени и заявявани в последния момент. Стана ясно, че само ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на държавата“, добави Атанасова.

„5-тите и 6-тите желаят да получат мандат и да съставят правителство. Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. Досега никой не отговори на каква цена бе получена подкрепата за председателя на НС и различните комисии. Очевидно е, че всички останали партии добре са сметнали кои и колко комисии са най-важни в НС“, каза тя.

А Даниел Митов представи и министрите:

„Кандидат за министър-председател съм аз, зам. министър-председател е Томислав Дончев, вътрешен министър – Румен Христов, външен министър е Екатерина Захариева, финансов министър е Кирил Ананиев, правосъден министър – Радомир Чолаков, министър на отбраната – Христо Гаджев.

Министър на регионалното развитие е Александър Иванов, социален министър – Деница Сачева, министър на образованието – Даниел Вълчев, здравен министър – Костадин Ангелов, културен министър Любен Дилов, транспортен министър – Желязков, спортен министър – Красен Кралев, министър на туризма – Деница Николова“

ГЕРБ-СДС реши да представи състава на проектокабинета си час преди президентът Радев да им връчи втория проучвателен мандат. Това им се пада по право като втората по численост парламентарната група с 63 депутати.

 

Известно е, че кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС ще е Даниел Митов. Очакванията обаче са формацията да не изпълни мандата, а да го върне веднага след получаването. Причината е, че в рамките на 46-ия парламент партията на Бойко Борисов не среща подкрепа.

ИТН не изпълниха първия проучвателен мандат. Те проведоха серия от консултации с БСП за България, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ), но до консенсус не се стигна. Напрежение между ИТН и ДБ и ИБГНИ е на път да провали и опита за правителство около третия мандат. Т.нар. „протестни партии“ настояват партията на Слави Трифонов да се върне на масата за преговори и да подкрепи формацията, на която президентът ще връчи последния мандат. В противен случай предсрочните парламентарни избори за неизбежни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *