Нова голяма МИСТЕРИЯ: Борисов ИЗБЯГА от ОТКРИВАНЕТО на…

България отблизо

Вчера се случи нещо мистериозно и съвсем несвойствено за премиера Борисов. Той просто избяга от едно широко рекламирано, в турските, в западните, и в някои наши медии събитие.  

Става дума за това, че Азербайджан и Турция, с тържествени фанфари откриха Трансанадолския тръбопровод/ТАНАП/, за пренос на природен газ от находището Шах Дениз в Азербайджан, до Турция и Италия.

Азерско-турският тръбопровод е с претенциите да бъде пряк конкурент на руския Южен поток, който Борисов спира на два пъти. А според западните и българските мейнстриймовски медии, този тръбопровод щял да намали нашата зависимост от Русия.

В тази мила и тържествена за евроатлантиците картинка, обаче, възниква един малък, но съществен въпрос.

Защо Борисов избяга от откриването на този Трансанадолски газопровод, въпреки че бе официално поканен от своя турски колега? И остави в Турция министъра на икономиката Емил Караниколов. При положение, че дори сръбският президент беше на откриването?!?

Ами всичко е много просто. Борисов отново се опитва индиректно, да измоли помилване от Владимир Путин. Нека само сравним цифрите. Заместник-директорът на руския Институт за национална енергетика Александър Фролов заяви, че около азербайджанския газопровод е създадена излишна шумотевица. Този „газопровод“ ще доставя само 16 милиарда кубически метра природен газ годишно, общо в Турция и Европа. И това изглежда крайно незначително в сравнение с огромния обем на руските доставки за Европа, които са в размер на 190 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Цялата шумотевица в европейските средства за масова информация, продължава Фролов, създава фалшивото усещане, че едва ли не, газовият пазар се преобръща във вреда на Русия. Това изобщо не е вярно. Защото става дума за изключително малки обеми. Както и за един малък доставчик като Азербайджан. А широко известно е и, че азерското находище Шах Дениз не е голямо. И се очаква не само доставките на азерски газ да са в много малки обеми, но и да не траят дълго време. Редовни доставки в споменатия малък обем за Южна Европа, Азербайджан може да осигурява не повече от десетина години. Просто защото тогава находището ще започне да изчерпва своя потенциал. И азерите ще бъдат принудени да спрат доставките за Европа. Защото тяхната страна е изцяло газифицирана и също се нуждае от природен газ.

Има и друго. Азербайджанската тръба е много по-дълга от тръбата на руския Южен/Турски поток. Тя минава през много страни, нуждае се от много повече компресорни станции и разходи за поддръжка. А това оскъпява в голяма степен, синьото гориво, което Азербайджан ще доставя в Турция и в Южна Европа.

А се очаква и доставките на газ по този Трансанадолски тръбопровод да започнат чак през юни 2019 г. Ако изобщо започнат. И ако Азербайджан съумее да продаде на някого газ. Освен ако не продава на загуба.

По тези причини, Русия си остава най-големият доставчик, който предлага и най-ниска цена за природния газ. И Азербайджан не може да й бъде никакъв конкурент. Точно обратното. Ако азерите не могат да изпълнят договорените количества, може да се наложи да искат помощ от Русия.

Всичко това няма да го намерите в нашите медии. Но Борисов го знае. И панически се страхува да не стане за втори път причина за спиране на новите Южен/Български и Турски поток. Както и да застане на пътя на руската Мечка.

А и много му се иска да продължи да управлява в България. Което вече не може да стане без съгласието на Русия.

Затова Вождът на ГЕРБ полага неистови усилия да умилостиви Владимир Путин. Но е забравил, че Москва не вярва на сълзи. Нито на думи. А само на дружелюбни и приятелски действия. Които, разбира се, са от взаимна изгода. И каквито Борисов никога не е предлагал.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Нова голяма МИСТЕРИЯ: Борисов ИЗБЯГА от ОТКРИВАНЕТО на…

  1. Само Турция има интерес, най-близо са, имат достатъчно потребление и е алтернатива на руския газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *