Нови удари по Одеса и Николаев: Ракети унищожават зърнената сделка

Свят

Трета поредна нощ руската армия обстрелва пристанищния град Одеса, предават световните информационни агенции.

Украинските мониторингови канали и медиите съобщават за силни взривове в района на Одеса, а ВВС на Украйна предупредиха за летящи към града свръхзвукови ракети „Оникс“, а малко по-късно и за втора вълна на атаката – с Х-22.

Преди това отново безпилотни летателни апарати удариха Украйна. Появиха се съобщения за взривове в Сумска област и движение на шахеди от юг през Херсонска област към Николаев. Въздушна тревога бе обявена в Черниговска, Сумска и Харковска област на север, както и на юг в Херсонска и Николаевска.

Москва смята, че под прикритието на зърнена сделка, корабите носят оръжие и боеприпаси от Румъния за Украйна. Поради тази причина и още защото Киев и Западът не изпълняват условията, договорени в Истанбул, Русия прекрати зърнената сделка. Тя може да бъде възобновена, ако се спазват договорените условия. Но от руска страна дадоха ясно да се разбере, че вече никой в ръководните кръгове на РФ не вярва на обещанията, които получават от Запада.

Украинските власти съобщиха още, че ракетните удари от миналата нощ са унищожили 60 000 тона зърно и са повредили складови съоръжения в Одеса. Украинският министър на земеделието Микола Солский заяви, че значителна част от експортната инфраструктура е излязла от строя.

Ударите по Одеса и Николаев последваха спирането на черноморските зърнени коридори – Русия обяви, че се оттегля от сделката за доставка на зърно, като дори предупреди, че всички кораби, които се движат към украинските пристанища ще бъдат считани за вражески и пренасящи военни товари.

„Във връзка с прекратяването на Черноморската инициатива и съкращаването на морския хуманитарен коридор, от 00.00 часа московско време на 20 юли 2023 г. всички кораби, които плават в Черно море към украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари“, се казва в телеграм канала на отдела.

Държавите на знамето на такива кораби ще се считат за замесени в украинския конфликт на страната на Киев. Освен това някои морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаване. Министерството на отбраната добави, че предупрежденията за отнемане на гаранциите за безопасност на моряците са издадени по установения ред.

Припомняме, че в понеделник, 17 юли, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви прекратяването на всички споразумения по сделката със зърно. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на свой ред призна, че сделката може да бъде възобновена, ако западните страни преразгледат отношението си към изпълнението на задълженията.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *