Ново двадесет: Нивото на корупция в България се оказа изненадващо ниско!

България отблизо

България се нарежда на 54-то място сред 196 държави в света по корупция. Най-малко случаи на подкупност са установени във Финландия.

 

Това показва проучване на швейцарската компания за управление на риска Global Risk Profile (GRP) за 2021 г. 

На второ място се нарежда Норвегия, следвана от Нова Зеландия, Дания и Швеция.

Швейцария слиза на 12-о място тази година от 8-мо място през 2020 г. в Глобалния индекс, който класира корупцията по определени критерии. Това се дължи според изследването на случаите на престъпност сред „белите якички“, които включват пране на пари и финансиране на тероризъм.

По индекса (от 0 до 100), който измерва нивата на корупционен риск в страните, България е получила оценка 36.96, което определя нивото на подкупност като ниско.

В Западните Балкани Черна гора е на 89-о място; Албания е на 125-о място, но отбелязва чувствително подобрение спрямо миналата година, когато страната е заемала 139-а позиция; Босна и Херцеговина е на 131-во, а рискът от корупция е определен като висок; Косово е слязло надолу в класацията до 122-ро място; Сърбия е на 92-ра позиция, а оценката на риска е „среден“; Северна Македония заема 85-о място.

Северна Корея, Сирия и Либия пък се намират на края на класация и са определени като държави с много високи нива на корупция.

Ето таблицата!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *