Ново изследване втрещи електората! Борисов – срещу социалната мрежа! Вижте какъв е резултатът от мача!

България отблизо

В момента не се правят социологически изследвания на настроенията в социалната мрежа, но те са много показателни и на моменти стряскащи.

Това заяви  социалният антрополог и политолог Харалан Александров.  Докато по време на социологически проучвания, особено лице в лице, част от хората се опитват да скрият някои от нагласите си и да не признаят всичко в анкетите, то в социалната мрежа са много по-смели и искрени. Вероятно заради привидната анонимност, или просто смелостта идвала, когато са сами пред клавиатурите и никой не им тика в лицето въпросници.

Това е нов феномен, който не е изследван и е  огромно предизвикателство за политиците. На никого не му е  лесно вече, особено на Борисов,  тъй като ако се направи един анализ на изказванията там, нещата никак не са в негова полза.

На него ще му се наложи  да влезе в ролята на прелъстителя на нацията, която и сега я играе, но вече малко поизтъркано. Колкото и да флиртува с електората по телевизиите, колкото и да се прави на човек от народа, същият този народ съзира едно друго лице пред себе си, каза Александров. Политологът смята , че Борисов трябва да се бори много, за да изчисти образа си, този образ, който се създава от потребителите на социалните мрежи.

Публикация във Фейсбук за възхода на премиера

Гласът на народа никъде не се чува, търсят го само за избори и е съвсем логично той да излива проблемите си, мнението си за случващото се в България във вид на коментари под новините в електронните медии, или в дискусии във Фейсбук.

Политиците отиват в парламента и забравят за народа, но народът не забравя за тях. И понеже няма как да изрази мнението си, започва да  срива иначе добре излъскания имидж  на публичните авторитети. Иронизира изказванията им, анализира ги, открито се бунтува срещу решения, които политиците взимат зад гърба му, даже се заканва, че ще излезе на улицата.

Последното такова събитие е било Истанбулската конвенция, която буквално е взривила мрежата и хората са били готови да обсадят парламента, ако тя се приеме.

Друго, с което трябва да се справи премиерът е, че мненията на хората вече изпреварват фактите, твърди Александров. Отгатват с изключителна точност какво ще се случи и реакциите им често са унищожителни.

Най-много негативизъм в мрежата събира премиерът Борисов. Дори в импровизирани анкети на сайтове дали го подкрепят, процентът на подкрепа е доста по-нисък от официално изнесения. И тук не става дума за тролове, които заработват пари плюейки една или друга партия или политическа фигура, а за реални лица с истински снимки и профили.

Втора публикация на „благодарни“ журналисти

Няма официална статистика за останалите държавници, българите принципно не обичат политиците си, но по основни и първични наблюдения Борисов е най-недолюбваният политик у нас, изпреварвайки дори вицето си Валери Симеонов.

В скоро време социалната мрежа ще е барометърът по който социолозите ще се ориентират.

А Борисов, ако търси подкрепата на народа, трябва да смени коренно политиката си и отношението си към същия този народ. В противен случай рейтингът му ще удари дъното, защото се е запътил твърдо натам.

Обичат ли българите във Фейсбук премиера си?

Това всеки потребител може сам да разбере, само да се разходи из социалните  групи и дискусии.

А как Борисов ще си връща любовта народна и дали, май е лично негов проблем.

Трудно се замитат 9 години АЗ, трудно се перат изцапани съвести.

Пък най-трудно се обяснява на един народ защо тъне в мизерия, а управниците му живеят в палати, пътуват в частни самолети и летуват на яхти, или частни острови!

А сметките им в офшорки преливат от пари!

Народни пари…

Автор Станислава Славова , istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Ново изследване втрещи електората! Борисов – срещу социалната мрежа! Вижте какъв е резултатът от мача!

  1. Да е образован-не е!
    да е много умен-не е!
    Ама ни върти на малкия си пръст!
    Народ от……..!!!!

  2. Не оспорвам казаното, то по-скоро е някаква фактология, обаче по същество от 1990 г. всичко се продава: замята на дедите ни, водата за пиене, правото на почивка, богатствата под земята, горите, въздухът с парниковите газове, жените, децата, образованието, културата, здравеопазването, правилата по пътищата, сигурността за оцеляване, ПРАВОТО ДА БЪДЕШ ЧОВЕК…Какво съдите този глупендер, че продал душата си?! Колкото си по-нагоре във властта, толкова повече ценности продаваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *